Consiliul Concurenței analizează preluarea Bank Leumi România de către Argo Group

Consiliul Concurenței analizează preluarea Bank Leumi România de către Argo Group
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2018

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care grupul de societăți controlat de Argo Group Limited preia Bank Leumi România, operațiunea fiind o concentrare economică ce depășește pragurile valorice prevăzute de lege.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Până la avizarea tranzacției de către autoritatea de concurență, Argo pregătește instarea unui Consiliul de Administrație la filiala din România a Leumi, cea de-a doua bancă din Israel, sucursală în cazul căreia, cum a anunțat Profit.ro în luna iunie, a finalizat negocierile de preluare, semnând un acord angajant pentru această tranzacție. Din Consiliu vor face parte Răzvan Bădălicescu, anterior Managing Director la Volksbank, CFO la RCS%RDS și Deputy Manager la Citi Bank, Georges Brua, co-fondator și Director Executiv Verida Credit, precum și mai mulți directori Argo.

Răzvan Bădălicescu a fost Managing Director - Head of Corporate & SME Banking Division la Volksbank în intervalul 2014-2015, fiind anterior și președinte al Consiliului de Administrație la Administrația Porturilor Maritime Cosntanța (2012-2014).  El a fost și CFO la RCS&RDS (2012) și Deputy General Manager la Citi Bank, în București (1996-2011).

Georges Brua este co-fondator și Director Executiv Verida Credit (din aprilie 2008), anterior lucrând la compania General Electric - divizia de servicii financiare GE Money România (2005-2008).

La începutul anului, Leumi a semnat un acord de principiu pentru vânzarea participației sale de 99,91% din Bank Leumi România, ca parte a strategiei de a-și concentra operațiunile internaționale în principalele centre financiare prin filialele sale din Statele Unite și Marea Britanie. Argo Capital este o subsidiară a fondului britanic de investiții Argo.

Finalizarea tranzacției este în continuare condiționată de o serie de condiții prealabile, inclusiv de obținerea aprobărilor din partea autorităților de reglementare.

În ianuarie, la momentul semnării acordului de principiu, presa israeliană a indicat că valoarea tranzacției este de 100-120 milioane euro.

EXCLUSIV Andrei Dudoiu, director general adjunct al Băncii Transilvania, pleacă din bancă după 15 ani pentru proiecte personale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Andrei Dudoiu, director general adjunct al Băncii Transilvania, pleacă din bancă după 15 ani pentru proiecte personale

În România, grupul Argo este activ pe piața imobiliară printr-o divizie care a investit în centre comerciale, precum TerSuceava Shopping City, ERA Shopping Park Iași și Oradea, precum și la Shopping City Sibiu, ultimul centru comercial fiind vândut în 2016 sud-africanilor de la NEPI Rockcastle. Argo Group Limited derulează investiții pe piețele emergente prin fondurile administrate de acesta. În prezent, Argo Group Limited administrează mai multe fonduri (separat de Argo Financials Fund Limited), care investesc în instrumente cu venituri fixe, creanțe neperformante și imobiliare.

Tranzacția se realizează prin intermediul Argo Financials Fund Limited, companie recent înființată pentru achiziționarea Bank Lumi Romania SA.

Grupul Argo a depus o scrisoare de interes, anul trecut, și pentru Marfin Bank.

Bank Leumi România este filiala locală a Bank Leumi le-Israel, unul dintre cele mai puternice grupuri financiare din Israel, cu o cotă de piață de aproximativ 30%. Stabilită în 1902 la Londra, Bank Leumi le-Israel are în prezent o rețea internațională de 274 de sucursale și reprezentanțe în Israel și 52 de sucursale și birouri în alte 15 țări.

În România, Bank Leumi este prezentă din 2006, având o rețea de 15 unități în 12 orașe, 4 unități fiind în București.

În noiembrie 2015, Leumi a anunțat că a decis să își vândă unele subsidiare mici din Europa, indicând însă atunci vânzarea doar a activelor subsidiarei sale din Luxemburg către Banque J. Safra Sarasin pentru 3,5 milioane de dolari.

Principala bancă din Israel este Hapoalim.

viewscnt
Afla mai multe despre
bank leumi
argo group