Lira sterlină se apreciază față de dolar și euro, pe fondul optimismului legat de un eventual acord economic post-Brexit

Lira sterlină se apreciază față de dolar și euro, pe fondul optimismului legat de un eventual acord economic post-Brexit
scris 5 sep 2018

Lira sterlină s-a întărit în raport cu dolarul american miercuri, după ce Bloomberg a relatat că Marea Britanie și Germania au renunțat la mai multe cerințe cheie privind încheierea unui eventual acord economic post-Brexit.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, Germania, cea mai mare economie din UE, este pregătită să accepte un plan mai puțin detaliat cu privire la relațiile comerciale viitoare dintre Uniune și Marea Britanie, ceea ce alimentează speranțele legate de semnarea unui acord înainte de ieșirea britanicilor din blocul comunitar, programată pentru martie 2019.

Și Marea Britanie s-a arătat dispusă să accepte o declarație de intenție mai puțin cuprinzătoare referitoare la relațiile bilaterale viitoare, amânând o serie de decizii până după finalizarea Brexitului, au adăugat sursele menționate.

EXCLUSIV Conducerea Bursei de Valori București va prezenta până în toamnă acționarilor proiectul pentru o contraparte centrală românească. Instrumentele derivate ar urma să devină o realitate în 2020 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Conducerea Bursei de Valori București va prezenta până în toamnă acționarilor proiectul pentru o contraparte centrală românească. Instrumentele derivate ar urma să devină o realitate în 2020

Lira sterlină s-a apreciat cu peste 1% imediat după publicarea informațiilor, până la un maxim intraday de 1,2981 de dolari, recuperând parte din pierderile înregistrate în ultimele ședințe, care au trimis moneda britanică la minimul ultimelor două săptămâni în raport cu dolarul.

În jurul orei 17:50, lira era cotată la 1,2963 dolari, cu 0,85% peste referința de marți.

Lira s-a apreciat și față de euro, inversând declinul din prima parte a zilei. Moneda britanică a avansat cu 0,55%, până la 1,116 euro.

Îngrijorările legate de o potențială ieșire a Marii Britanii din UE fără încheierea unui acord comercial, alimentate de declarațiile recente ale unor oficiali britanici, precum și de opoziția UE cu privire la planurile prezentate până acum de Londra, au determinat investitorii să parieze pe deprecierea lirei, pozițiile short pe moneda britanică atingând recent maximul ultimelor peste 12 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
dolar
apreciere
marea britanie
germania
brexit
acord comercial