Corespondență din Grecia - Creștere mai lentă pentru BSTDB în România, pe fondul pandemiei și al concurenței puternice. Banca discută mai multe proiecte energetice în România

Corespondență din Grecia - Creștere mai lentă pentru BSTDB în România, pe fondul pandemiei și al concurenței puternice. Banca discută mai multe proiecte energetice în România
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 1 sep 2021

Portofoliul din România al Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) a continuat să crească în 2020, chiar dacă nu în ritmul anticipat, evoluție datorată atât pandemiei, care a afectat cererea de finanțare, cât și lichidității ridicate de pe piața locală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

BSTDB, bancă regională ce asigură finanțări în special pentru cheltuieli de capital și noi investiții, cu România printre acționari, a aprobat doar 3 noi operațiuni în România anul trecut, în valoare totală de 92,6 milioane de dolari.

“Din cauza pandemiei, a existat o scădere semnificativă a cheltuielilor de capital și investițiilor noi derulate de companii. Acest lucru s-a reflectat în numărul companiilor care au solicitat finanțare de la BSTDB”, spune, pentru Profit.ro, Ghinea Arminio Iorga, șeful departamentului de politici și strategii al BSTDB.

Romcarbon Buzău trece pe profit la S1 CITEȘTE ȘI Romcarbon Buzău trece pe profit la S1

Pe lângă pandemia de coronavirus, activitatea băncii în România este limitată și de concurența puternică, companiile locale având acces ușor la finanțare pe multiple fronturi, arată și Roman Matkiwski, directorul pentru energie și infrastructură al băncii de dezvoltare.

“Ne-ar plăcea să facem mai mult în România (…), dar provocarea pentru România este că este foarte bine deservită de băncile locale și în UE”, a explicat Matkiwski la un eveniment desfășurat în Halkidiki.

Matkiwski spune că BSTDB discută mai multe proiecte în sectorul energetic în România, sector unde vede și cele mai multe oportunități de finanțare pe plan local.

Banca a semnat, recent, pentru acordarea unui împrumut de 15 milioane de euro destinat sprijinirii proiectului Midia Gas Development (MGD) din Marea Neagră, dezvoltat de Black Sea Oil & Gas împreună cu Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia.

“Ne-ar fi plăcut să încercăm să participăm în procesul vânzării activelor CEZ din România, dar era deja finanțat. Poate că vor fi alte proiecte din această direcție, de la noii proprietari ai activelor”, a adăugat Matkiwski.

First Bank plătește pentru soluționarea unei anchete potențiale în SUA privind încălcarea sancțiunilor impuse Iranului și Siriei. Banca din România a procesat tranzacții de milioane de dolari. Sesizare a BNR CITEȘTE ȘI First Bank plătește pentru soluționarea unei anchete potențiale în SUA privind încălcarea sancțiunilor impuse Iranului și Siriei. Banca din România a procesat tranzacții de milioane de dolari. Sesizare a BNR

BSTDB, cu sediul în Salonic, Grecia, este o instituție financiară internațională înființată de Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Rusia, Turcia și Ucraina.

Banca sprijină dezvoltarea economică și cooperarea regională prin acordarea de împrumuturi, linii de credit, capitaluri și garanții pentru proiecte și prin finanțări comerciale în sectoarele publice și private din țările membre, având un capital autorizat de 3,45 miliarde de euro.

De la începutul acestui an, BSTDB a finanțat 6 proiecte în România, în valoare de 138,7 milioane de euro, reprezentând 33,6% din totalul operațiunilor noi semnate de bancă la nivelul întregii regiuni.

Cel mai recent, banca a acordat un credit de 40 milioane de euro, pe 7 ani, producătorului de aluminiu Alro, parte a grupului Vimetco, pentru susținerea programul de investiții de capital al companiei.

BSTDB și-a majorat cu 12% portofoliul de împrumuturi și investiții în 2020, la peste 2 miliarde de euro și are o țintă apropiată de creștere și pentru anul curent.

Banca de dezvoltare își propune să prioritizeze proiectele “verzi”, care țin cont și protejează mediul înconjurător, dar și să extindă pachetele de servicii și produse furnizate, iar până în 2030 vrea să ajungă la un portofoliu de împrumuturi de 4 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
bstdb
banca pentru comerț și dezvoltare a mării negre
roman matkiwski
arminio iorga
finantare
pandemie