Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) vede o creștere economică de 6,5-7% în România în acest an, în linie cu proiecțiile Comisiei Europene și ale Fondului Monetar Internațional, însă avertizează că singurele opinii cu greutate printre investitori și creditori sunt cele ale agențiilor de rating, acestea fiind în prezent mai puțin optimiste în ceea ce privește perspectivele economiei locale.
“Ne așteptăm ca economia României să crească cu 6,5%, posibil cu până la 7%, în 2021 și cu circa 5,5% în 2022. Produsul intern brut a avansat cu 6,5% în prima jumătate a anului raportat la perioada similară a anului trecut, dar cifrele trebuie privite fără prea mult entuziasm și puse în context. Dacă în primul trimestru România a înregistrat cel mai rapid ritm de creștere din UE, în trimestrul al doilea s-a situat pe locul 7”, spune, pentru Profit.ro, Ghinea Arminio Iorga, șeful departamentului de politici și strategii al BSTDB.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
“Dintr-o perspectivă diferită, folosind datele ajustate sezonier comunicate de INS, rata de creștere din T1 raportată la T4 din 2020 a fost zero, iar rata de creștere din T2 2021 raportată la T1 al anului curent a fost de doar 1,8%. Pe de altă parte, deficitul bugetar se va situa în continuare peste 7% din PIB și datoria publică va depăși 50% din PIB, cifre de neimaginat cu doar 2 ani în urmă. Sunt semne îngrijorătoare, care arată că politicile actuale nu sunt sustenabile pe termen mediu”, potrivit oficialului BSTDB.
Iorga admite că este “o veste bună” că, în opinia Comisiei Europene, România va avea una dintre cele mai mari creșteri economice din UE în 2021, însă amintește că până și cele mai credibile proiecții sunt supuse modificărilor.
“Este adevărat că unele estimări sunt mai puțin subiective și, prin urmare, mai exacte comparativ cu altele, proiecțiile venite de la UE, FMI și Banca Mondială remarcându-se pentru acuratețe și credibilitate. Totuși, chiar și acestea sunt supuse revizuirilor și modificărilor în sus sau în jos”, potrivit reprezentantului BSTDB, care notează că estimările UE pentru acest an au fost modificate de la o creștere de 5,1% anticipată în primăvară la un avans de 7,4%, în timp ce creșterea pentru 2022 a fost menținută la 4,9%.
“Cu toate acestea, sunt și rapoarte mai puțin îmbucurătoare ale agențiilor de evaluare financiară, care au perspective negative în ceea ce privește [ratingul] României, riscurile pe partea de scădere umbrindu-le pe cele pozitive”.
Astfel, Moody’s vede un avans de 6,5% pentru economia românească în 2021, S&P preconizează o creștere de 5%, iar Fitch estimează o creștere medie de 5,8% în 2021-2022.
“Au dreptate să fie prudent pesimite, sau sunt greșite opiniile lor? În realitate, nu contează prea mult, deoarece, din nefericire, nu prognoza UE este cea care determină percepțiile asupra riscurilor la adresa României și, astfel, acccesul pe piețe și costurile de împrumut, ci opinia agențiilor de rating. Pentru investitori și creditori, percepțiile sunt la fel de importante ca realitatea atunci când iau decizii”, mai arată Iorga.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Băncile și-au majorat profitul la un nou nivel recordBSTDB estimează că România va trebui să implementeze măsuri de austeritate în următorii ani, ca să restabilească echilibrele pe plan intern și extern și să aducă deficitele de cont curent și bugetar sub 4%, respectiv 3% din PIB, și datoria externă sub un nivel de siguranță de 40% din PIB, măsuri ce vor încetini ritmul de creștere economică.
“După cum am menționat, toate previziunile despre viitor sunt dificile, în special în condiții predominante de circumstanțe în schimbare rapidă. Niciun prezicător nu citește într-un “glob de cristal”, pentru a putea vedea clar într-un viitor încețoșat de riscuri și incertitudini, evoluții imprevizibile ale pandemiei, șocuri externe, considerații geopolitice și constrângerile politicilor interne”, adaugă Iorga.
Pentru întreaga regiune în care este prezentă, BSTDB estimează o creștere economică de 3,3% în acest an, după o contracție de 2,4% în 2020.
“După revenirea din declinul consemnat în 2020, regiunea are perspective moderate post-pandemie – dincolo de impulsul dat de restaurarea capacității [de producție] suspendate, va fi dificil de menținut un ritm de creștere de peste 2-3% fără accelerarea investițiilor”, notează Iorga.
BSTDB, cu sediul în Salonic, Grecia, este o instituție financiară internațională înființată de Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Rusia, Turcia și Ucraina.
Banca sprijină dezvoltarea economică și cooperarea regională prin acordarea de împrumuturi, linii de credit, capitaluri și garanții pentru proiecte și prin finanțări comerciale în sectoarele publice și private din țările membre, având un capital autorizat de 3,45 miliarde de euro.
De la începutul acestui an, BSTDB a finanțat 6 proiecte în România, în valoare de peste 130 milioane de euro. Cel mai recent, banca a acordat un credit de 40 milioane de euro, pe 7 ani, producătorului de aluminiu Alro, parte a grupului Vimetco, pentru susținerea programul de investiții de capital al companiei.