Cursa pentru poziția de președinte al BERD a intrat în linie dreaptă

Cursa pentru poziția de președinte al BERD a intrat în linie dreaptă
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 apr 2016

Cei doi candidați care speră să conducă Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în următorii patru ani și-au prezentat luni liniile de campanie înaintea alegerilor din luna mai, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Actualul președinte al BERD, britanicul Suma Chakrabarti, concurează pentru acest post cu fostul guvernator al Băncii Centrale a Poloniei, Marek Belka.

Suma Chakrabarti a prezentat un plan detaliat cu 10 puncte care prevede continuarea sprijinirii Ucrainei și Greciei precum și păstrarea ratingului AAA, cel mai bun calificativ posibil, de care beneficiază în prezent BERD.

Marek Belka vrea ca BERD să se concentreze pe calitatea asistenței sale, să coopereze mai strâns cu Banca Europeană de Investiții și să aniverseze 25 de ani de la înființarea prin numirea primului președinte dintr-o fostă țară socialistă. "Alegerea unui reprezentat al unei țări în care oprează în funcția de președinte al BRD ar fi un semnal clar de recunoaștere a succesului nostru comun", arată Marek Belka într-o scrisoare publicată pe pagina de Internet a BERD.

DOCUMENT Parlamentarii PSD forțează majorări salariale cu până la 12% pentru funcționarii publici locali și noi beneficiari de pensii speciale CITEȘTE ȘI DOCUMENT Parlamentarii PSD forțează majorări salariale cu până la 12% pentru funcționarii publici locali și noi beneficiari de pensii speciale

În schimb, planul prezentat de Suma Chakrabarti prevede obiective mai precise. Acesta vrea ca BERD să-și majoreze operațiunile în cele mai puțin dezvoltate țări din aria sa de operațiuni, să pună un accent mia mare pe Europa de Sud-Est și să continue să investească în Ucraina și Kazahstan. "În strategiile noastre de țară ar trebui să fim clari cu privire la ceea ce am putea face mai mult dacă reformele politice și economice ar face progrese", a subliniat Suma Chakrabarti.

Înființată în 1991, BERD sprijină dezvoltarea economiilor de piață și a democrației în statele din Europa Centrală până în Asia Centrală. BERD este deținută de 61 de state și două instituții interguvernamentale (Uniunea Europeană și Banca Europeană de Investiții). În ultimii ani, BERD și-a extins aria de operațiuni pentru a include Mongolia, Turcia, Marocul, Egiptul, Tunisia și Iordania. În plus, sub mandatul lui Suma Chakrabarti, BERD a început să investească în țări din zona euro afectate de criză datoriilor precum Grecia și Cipru și de asemenea a lansat un plan destinat ajutării țărilor afectate de criza refugiaților.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali din România. Până în prezent, instituția financiară internațională a investit peste 7 miliarde euro și a mobilizat peste 14 miliarde euro din alte surse de finanțare. Anul trecut, banca a adoptat o noua strategie pentru România care stabilește prioritățile de investiții pentru următorii patru ani: lărgirea accesului la finanțare, reducerea disparităților regionale prin îmbunătățirea infrastructurii și creșterea competitivității în sectorul privat. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
berd
suma chakrabarti
marek belka