Deficitul extern al României s-a adâncit

Deficitul extern al României s-a adâncit
scris 14 mai 2019

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 1,212 miliarde euro în perioada ianuarie-martie, cu 18% mai mare față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), publicate marți.

În ianuarie-martie 2018, deficitul de cont curent a fost de 1,027 miliarde euro, potrivit datelor BNR.

Contul curent al balanței de plăți include sumele încasate și cele plătite de România în relațiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanței de plăți este comerțul exterior, puternic deficitar în cazul României, scrie News.ro.

Valentin Tiberiu Mavrodin, secretar de stat în Finanțe, l-a înlocuit pe Radu Ghețea la conducerea CA al CEC Bank CITEȘTE ȘI Valentin Tiberiu Mavrodin, secretar de stat în Finanțe, l-a înlocuit pe Radu Ghețea la conducerea CA al CEC Bank

Deficitul comercial al României a avansat cu 33,9% în primele trei luni, față de aceeași perioadă a anului trecut, la 3,645 miliarde euro, arată datele publicate, recent, de Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit datelor BNR, balanța bunurilor a consemnat, în ianuarie-martie, un deficit de 3,580 miliarde euro, în creștere cu 895 milioane euro față de aceeași perioadă a anului trecut.

Balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mic cu 112 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un excedent de 91 milioane euro, comparativ cu un deficit de 589 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 142 milioane euro.

Investițiile directe ale nerezidenților în România, în ianuarie-martie, au însumat 1,243 miliarde euro (comparativ cu 1,555 miliarde euro în perioada ianuarie - martie 2018), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 854 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 389 milioane euro.

În 2018, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 9,41 miliarde euro, cu 3,45 miliarde euro mai mare față de anul anterior,

viewscnt
Afla mai multe despre
cont curent
deficit
bnr