Dolarul a evoluat slab față de majoritatea monedelor importante. Lira sterlină a atins cel mai ridicat nivel din ultimul an

Dolarul a evoluat slab față de majoritatea monedelor importante. Lira sterlină a atins cel mai ridicat nivel din ultimul an
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mai 2023

Dolarul a evoluat slab, luni, față de majoritatea monedelor importante, traderii așteptând ca Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite să recunoască sfârșitul ciclului de creșteri ale dobânzilor, încercând în același timp să se protejeze de o posibilă recesiune americană. Lira sterlina a atins în schimb cel mai ridicat nivel din ultimul an față de moneda americană, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele dolarului, care măsoară evoluția monedei americane față de șase valute importante, a scăzut cu 0,1%, la 101,21, totuși mai bine decât cel mai redus nivel din ultimul an, de 100,78k, atins luna trecută, scrie News.ro.

DOCUMENT Tăieri de cheltuieli de 5,33 miliarde lei - limite lunare de cheltuieli aprobate de către Guvern, minus 10% la cheltuieli de bunuri și servicii, interdicții la achiziții de mașini și mobilier, înghețarea angajărilor cu excepții CITEȘTE ȘI DOCUMENT Tăieri de cheltuieli de 5,33 miliarde lei - limite lunare de cheltuieli aprobate de către Guvern, minus 10% la cheltuieli de bunuri și servicii, interdicții la achiziții de mașini și mobilier, înghețarea angajărilor cu excepții

Fed a mărit săptămâna trecută dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, dar s-a exprimat cu mai multă precauție față de alte bănci centrale, renunțând la afirmaia că este nevoie de oi majorări.

”Toată lumea urmărește activitățile economice și datele, pentru a vedea dacă indică o recesiune în SUA, fie în al doilea semestru, fie în ultimul trimestru al anului. Dar apoi vin aceste date solide despre piața americană a muncii, care arată solide și continuarea presiunilor salariale. Așa că pare că tot amânăm inevitabilul, sau inevitabilul nu va veni, în privința recesiunii”, a declarat Joe Francomano, manager de portfoliu la Gelber Group în New York.

Lira sterlină a atins luni cel mai ridicat nivel din peste un an, față de dolari, fiind tranzacționată la 1,2668 dolari pe unitate, nivel maxim după aprilie 2022, dar ulterior avansul s-a corectat până la 1,2641 dolaeri pe unitate.

Rezervele valutare ale Chinei au crescut peste așteptări CITEȘTE ȘI Rezervele valutare ale Chinei au crescut peste așteptări

Lira a crescut și față de euro și rămâne în centrul atenției în această săptămână, fiind așteptat ca Banca Angliei să crească joi dobânda cheie.

Euro a urcat cu aproape 16% față de dolari, comparativ cu un minim atins în septembrie, iar luni a fost aproape neschimbat, la 1,1022 dolari pe unitate, susținut de așteptările că Banca Centrală Europeană va menține dobânzile ridicate mai mult decât o va face Fed.

Săptămâna trecută, BCE a încetinit creșterea dobânzilor, dar a semnalat că aceasta va continua.

Traderii urmăresc și impasul legat de plafonul datoriilor SUA, din Congres, în timp ce secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen a avertizat că guvernul ar putea să își mai plătească datoriile doar până în iunie.

viewscnt
Afla mai multe despre
dolar
lira sterlină