Dolarul a urcat la maximul ultimelor două săptămâni, susținut de tensiunile legate de Ucraina și perspectiva dobânzilor din SUA

Dolarul a urcat la maximul ultimelor două săptămâni, susținut de tensiunile legate de Ucraina și perspectiva dobânzilor din SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 ian 2022

Dolarul a urcat luni la maximul ultimelor două săptămâni, susținut de tensiunile dintre Rusia și Occident legate de Ucraina și perspectiva majorării dobânzilor de către Rezerva Federală din Statele Unite, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piețele nu s-au îngrijorat până nu demult de desfășurarea de trupe de către Rusia la granița cu Ucraina, dar tensiunile s-au amplificat, președintele american Joe Biden anunțând suplimentarea prezenței militate în Estul Europei și ordonînd ca familiile diplomaților să plece din Kiev, scrie News.ro.

Astăzi la PROFIT NEWS TV - Cum poți câștiga din creșterea facturilor, Sorin Ioniță, Adrian Cioroianu, Answear România, Directorul FNGCIMM, IFB Finwest, DespreVin, L\'Artist, Elena Lasconi, Sebastian Lăzăroiu, Rareș Bogdan CITEȘTE ȘI Astăzi la PROFIT NEWS TV - Cum poți câștiga din creșterea facturilor, Sorin Ioniță, Adrian Cioroianu, Answear România, Directorul FNGCIMM, IFB Finwest, DespreVin, L'Artist, Elena Lasconi, Sebastian Lăzăroiu, Rareș Bogdan

Potrivit analistului ING Bank Francesco Pesole, piețele includ alocă primă de risc mai mare pentru euro, existând temeri în creștere că blocajul dintre Rusia și vest ar putea duce la reducerea livrărilor de energie în Europa.

Între timp, indicele semnal privind intențiile de achiziții ale managerilor din zona euro, calculat de IHS Markit, a scăzut în ianuarie la cel mai redus nivel consemnat din februarie anul trecut.

Euro a scăzut luni cu 0,4%, la 1,1298 dolari pe unitate, în timp ce indicele dolarului a urcat cu 0,4%, la 96,01.

Moneda unică europeană a pierdut și în fața francului elvețian, care este considerat un plasament sigur în perioadele de incertitudini, coborând la 1,0298 franci pe unitate, cel mai redus nivel atins din mai 2015.

O altă monedă considerată sigură, yenul japonez, s-a apreciat ușor, cu 0,1%, la 113,56 unități pentru un dolar, cel mai ridicat nivel atins în ultima lună.

Indicele dolarului a avansat cu circa 1,5% începând din 14 ianuarie. În timpul acestei perioade, mai multe bănci s-au revizuit în creștere estimările referitoare la viteza și amploarea înăspririi politicii monetare de către Rezerva Federală (Fed) a SUA.

Fed începe marți o ședință de două zile și ar putea semnala debutul majorărilor de dobânzi începând din martie și cât de rapid vor evolua planurile de reducere a portofoliilor de titluri ale Trezoreriei și de obligațiuni bazate pe ipoteci, care i-au umflat bilanțul la peste 8.000 de miliarde de dolari.

Majoritatea analiștilor anticipează că Fed va majora dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale în martie și că vor urma alte trei creșteri în acest an, până la nivelul de 1%.

Bitcoin, a cărei valoare a scăzut la jumătate de la un nivel record de 69.000 de dolari pe unitate atins în noiembrie, a coborât luni sub 34.000 de dolari pe unitate, pentru prima oară din iulie anul trecut. Bicoin a atins luni 3.2,967 de dolari pe unitate, în timp ce ether, a doua cea mai valoroasă criptomonedă, a scăzut la circa 2,244 de dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins din iulie.

viewscnt
Afla mai multe despre
dolar
sua