Dolarul și bursele au crescut la nivel mondial, în urma victoriilor obținute de Joe Biden în alegerile primare democrate

Dolarul și bursele au crescut la nivel mondial, în urma victoriilor obținute de Joe Biden în alegerile primare democrate
scris 5 mar 2020

Dolarul și bursele au crescut miercuri la nivel mondial, investitorii salutând rezultatele bune obținute de Joe Biden în alegerile primare democrate pentru desemnarea candidatului la prezidențiale, chiar dacă epidemia de coronavirus care încetinește activitățile economice provoacă tensiuni pe piețe, transmite Reuters.

Fostul vicepreședinte american Joe Biden, despre care se crede că este mai puțin probabil să mărească taxele și să impună reglementări, comparativ cu rivalul său Bernie Sanders, a obținut victorii în sud, centru și în New England, în cea mai importantă zi de votare în campania de nominalizare a democraților, scrie News.ro.

Noi restricții pregătite pentru jocurile de noroc. 15% dintre români au jucat cel puțin o dată CITEȘTE ȘI Noi restricții pregătite pentru jocurile de noroc. 15% dintre români au jucat cel puțin o dată

Acest fapt a făcut ca indicii bursieri americani să își revină după scăderile de marți, când investitorii au considerat că reducerea dobânzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, de către Rezerva Federală (Fed) americană, este un răspuns inadecvat la epidemia care a ucis peste 3.000 de oameni la nivel mondial și pune în pericol creșterea economiei mondiale.

Indicele S&P 500 a crescut doar pentru a doua oară în ultimele zece zile, cu 3,9%, recuperând pierderile din ședința precedentă.

Indicele Dow Jones Industrial Average a urcat  cu 4,3%, iar Nasdaq Composite cu 3,4%.

În Europa, indicele pan-european Stoxx 600 a închis în urcare cu 1,3%, FTSE 100 al bursei din Londra cu 1,45%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1,19%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 1,3%.

Succesul lui Biden în alegerile primare, care l-a readus pe poziția de favorit, a dat investitorilor un sentiment de ușurare.

”Văzându-l pe Biden devenind favorit creează condițiile pentru o cursă electorală în toamnă între două persoane care nu sunt anti-afaceri”, a declarat un trader.

Indicele global MSCI a urcat cu 1,95%, iar componenta piețelor emergente cu 0,83%.

Epidemia continuă să afecteze companii și instituții financiare la nivel global. Lufthansa a anunțat că va consemna la sol 150 de avioane din flota sa totală de 770 de aeronave, iar General Electric a avertizat că va suporta un impact de 300-500 de milioane de dolari din cauza epidemiei.

Directorul general al fondului privat de investiții Stephen Schwarzman a spus că ”rămâne neclar” dacă reducerea dobânzilor de către Rezerva Federală va reduce încrederea investitorilor.

Și Banca Canadei a redus dobnda cheie cu 0,5 puncte procentuale, dar alte bănci centrale sunt încă în expectativă.

Viitorul guvernator al Băncii Angliei, Andrew Bailey, a spus că banca centrală trebuie să aștepte până va avea mai multă claritate privind impactul economic al epidemiei, înainte de a reduce dobânzile.

În Europa, piețele monetare din zona euro consideră că există o probabilitate de 90% ca Banca Centrală Europeană să reducă dobânda la depozitele băncilor, în prezent de -0,5%, cu 0,1 puncte la ședința de săptămâna viitoare.

În SUA, datele economice arată că economia era în stare bună înainte de reducerea dobânzii cheie de către Fed. Astfel, activitățile din sectorul serviciilor au creascut în februarie la maximul ultimului an, în timp ce raportul ADP privind piața muncii a arătat că sectorul privat a creat 183.000 de locuri de muncă luna trecută.

viewscnt
Afla mai multe despre
dolarur
bursa
sua
joe biden