Donald Trump: Rezerva Federală este ”cel mai mare pericol pentru mine”

Donald Trump: Rezerva Federală este ”cel mai mare pericol pentru mine”
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 oct 2018

Președintele american Donald Trump a extins criticile la adresa Rezervei Federale, pe care a descris-o drept ”cel mai mare pericol”, din cauza strategiei de înăsprire a politicii monetare, despre care consideră că poate pune în pericol creșterea economică, potrivit unui interviu acordat marți pentru Fox Business Network, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Trump și-a exprimat în acest mod criticile la adresa băncii centrale, nu doar față de președintele Fed, Jerome Powell, pe care l-a criticat frecvent în public, scrie News.ro.

”Cel mai mare pericol pentru mine este Fed. Mai sunt și câteva persoane de care nu sunt mulțumit, dar în majoritatea cazurilor sunt mulțumit de oameni”, a afirmat Trump, potrivit extraselor din interviu publicate înainte de difuzarea interviului în cadrul emisiunii “Trish Regan Primetime”.

ULTIMA ORĂ Țintoiu, subiectul celei mai dure amenzi aplicate pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private, a câștigat procesul cu ASF. Posibilitate de atac CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Țintoiu, subiectul celei mai dure amenzi aplicate pe fondul scandalului politic privind naționalizarea pensiilor private, a câștigat procesul cu ASF. Posibilitate de atac

Săptămâna trecută, Trump a criticat de două ori banca centrală, afirmând că a majorat dobânzile atât de rapid încât a pus în pericol sănătatea economiei.

Pe fondul unei supraîncălziri a pieței muncii și a semnelor de inflație, Fed aplică un program de creștere treptată a dobânzilor, analiștii anticipând o nouă majorare în decembrie.

În trecut, președinții americani au fost reticenți să critice banca centrală, pentru că independența instituției este considerată importantă pentru stablitatea economică. Dar Trump a calificat instituția, săptămâna trecută, ca ”nebună, dementă, ridicolă și prea șmecheră”.

Trump a spus că nu încearcă să îl înlăture pe Powell, pe care l-a numit în locul fostului președinte Janet Yellen. Președintele a mai numit doi dintre cei trei membri ai consiliului guvernatorilor, Randal Quarles și Richard Clarida.

”Pot fi cinstit? Nu acuz pe nimeni. L-am numit acolo (pe Powell). Și poate estte corect, poate este greșit, dar l-am numit acolo”, a spus Trump.

Fed ia deciziile de politică monetară în mod independent, dar raportează în mod regulat Congresului. Datele publicate după ultima ședință a Fed, din luna septembrie, indică o economie solidă, iar reprezentanții bănci centrale au spus că se așteaptă să continue ciclul majorărilor de dobânzi început la sfârșitul anului 2015.

Reprezentantul republican Jeb Hensarling, care urmează să se retragă din funcția de președinte al Comisiei pentru servicii financiare din Camera Reprezentanților, supraveghetoare a băncii centrale, a spus că Trump în mod evident ”are stilul său”, dar că nu crede că criticile publice ale președintelui la adresa Fed  vor influența în vreun fel independența acesteia.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
rezerva federala