Draghi: Aprecierea euro reprezintă o sursă de îngrijorare pentru BCE. Detalii privind programul de relaxare cantitativă – în octombrie

Draghi: Aprecierea euro reprezintă o sursă de îngrijorare pentru BCE. Detalii privind programul de relaxare cantitativă – în octombrie
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 7 sep 2017

Aprecierea euro ar putea pune presiune pe exporturi și reprezintă o sursă de îngrijorare pentru Banca Centrală Europeană (BCE), a declarat președintele instituției, Mario Draghi. Șeful BCE subliniază că politicile băncii nu țintesc cursul de schimb, însă acesta este important pentru creșterea economică și evoluția inflației.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BCE a revizuit în urcare estimările privind creșterea economică din zona euro în acest an, de la 1,9% la 2,2%, citând efectul favorabil al măsurilor de politică monetară, care au susținut cererea internă.

De cealaltă parte, întărirea monedei unice europene în raport cu dolarul a determinat reducerea prognozelor privind evoluția inflației în următorii doi ani. Rata anuală a inflației (HICP) este estimată la 1,2% în 2018 și la 1,5% în 2019, comparativ cu proiecțiile anterioare, de 1,3% și, respectiv 1,6%.

Pentru acest an, BCE a păstrat neschimbată proiecția de inflație, la 1,5%.

BCE a menținut dobânda cheie și programul de achiziții lunare. Euro își temperează avansul, în așteptarea unor detalii de la Draghi CITEȘTE ȘI BCE a menținut dobânda cheie și programul de achiziții lunare. Euro își temperează avansul, în așteptarea unor detalii de la Draghi

Dinamica exporturilor europene este bună, a spus Draghi la conferița de presă după prezentarea deciziilor de politică monetară de astăzi, însă aprecierea euro nu va rămâne “fără consecințe”.

Întrebat dacă aprecierea monedei a dus deja la înăsprirea condițiilor financiare, șeful BCE a răspuns afirmativ, însă a precizat că acestea continuă să fie “în general prielnice” pentru societățile non-financiare.

Câțiva membri din Consiliul Guvernatorilor și-au exprimat îngrijorarea, la ședința din iulie, privind întărirea euro, temeri ce au fost reiterate “de cei mai mulți membri” la ședința de astăzi, a spus Draghi.

A existat un consens că recenta volatilitate a cursului de schimb reprezintă o sursă de incertitudine, necesitând monitorizare în ceea ce privește implicațiile asupra prognozei de inflație pe termen mediu, a subliniat șeful BCE, citat de MarketWatch.

Euro a fluctuat între un maxim intraday de 1,2057 dolari și un minim de 1,1915 dolari în timpul conferinței de presă. În jurul orei 17:20, moneda europeană era cotată la 1,2012 dolari, în creștere cu 0,8% față de referința de miercuri și aproape de maximul ultimilor doi ani și jumătate atins în urmă cu 9 zile.

BCE a menținut astăzi dobânda cheie la 0%, reiterând angajamentul pentru continuarea programului de achiziții lunare de active cel puțin până la finele anului.

Detalii legate de strategia BCE privind programul de achiziții în 2018 vor fi prezentate, cel mai probabil, la ședința de politică monetară din luna octombrie, a spus Draghi.

viewscnt
Afla mai multe despre
mario draghi
bce
euro
apreciere
exporturi
achizitii lunare