Economistul șef al FMI: Băncile centrale nu au spațiu de manevră pentru a menține politica monetară relaxată și dobânzile scăzute

Economistul șef al FMI: Băncile centrale nu au spațiu de manevră pentru a menține politica monetară relaxată și dobânzile scăzute
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 dec 2021

Băncile centrale nu au spațiu de manevră pentru a menține politica monetară relaxată și ratele dobânzilor scăzute, a declarat economistul-șef al Fondului Monetar Internațional, Gita Gopinath, avertizând, de asemenea, că pandemia s-ar putea dovedi mult mai costisitoare decât se estima, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Gita Gopinath estimează că o variantă mai transmisibilă a SARS-CoV-2, cum ar fi omicron, ar putea costa economia globală încă 5.300 de miliarde de dolari, în plus față de pierderea actuală estimată de 12.500 de miliarde de dolari, scrie News.ro.

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

Ea a vorbit la un eveniment organizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care caută 23,4 miliarde de dolari pentru vaccinuri și alte instrumente împotriva pandemiei de Covid-19 prin Acceleratorul ACT (Access to COVID Tools), în coordonare cu GAVI Vaccine Alliance.

”Acum suntem în faza în care țările din întreaga lume pur și simplu nu au spațiu pentru a menține politica monetară foarte relaxată, pentru a menține ratele dobânzilor extrem de scăzute. Asistăm la creșterea presiunilor inflaționiste în întreaga lume. Și, așadar, gândiți-vă la o situație în care această pandemie ar putea dura mai mult, aveți întreruperi mai lungi de aprovizionare care pun presiuni inflaționiste și atunci avem riscul real de ceva ce am evitat până acum, respectiv  preocupările stagflaționiste”, a spus ea.

Preocupările legate de varianta omicron, despre care OMS spune că a fost raportată de 57 de țări de când a fost detectată pentru prima dată luna trecută în sudul Africii și Hong Kong, au avut ”un impact evident asupra recuperărilor peste tot în lume”, a mai arătat Gopinath.

FMI a simulat ce s-ar întâmpla dacă ar exista o variantă mai transmisibilă decât delta, a spus Gopinath, referindu-se la tulpina dominantă actuală.

Proiecțiile noastre sunt că aceasta ar adăuga o altă pierdere de aproximativ 5.300 sede miliarde de dolari pentru economia globală. Deci, aceasta se adaugă la pierderea actuală estimată de 12.500 de miliarde de dolari”, a spus ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
banci