Egiptul a majorat dobânda cheie cu 6 puncte procentuale; lira egipteană a scăzut la un minim record față de dolar

Egiptul a majorat dobânda cheie cu 6 puncte procentuale; lira egipteană a scăzut la un minim record față de dolar
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mar 2024

Lira egipteană a atins miercuri un minim record în raport cu dolarul, după ce banca sa centrală a majorat dobânda de referință cu 6 puncte procentuale și a devalorizat moneda, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Măsurile au fost menite să faciliteze un acord cu Fondul Monetar Internațional, care este de așteptat să confirme extinderea pachetului său actual de sprijin financiar de 3 miliarde de dolari pentru Egipt, scrie News.ro.

Familia Crăciunescu din Râmnicu-Vâlcea – cumpărător în tranzacția de 50 milioane lei în care Infinity Capital a vândut participația la Univers CITEȘTE ȘI Familia Crăciunescu din Râmnicu-Vâlcea – cumpărător în tranzacția de 50 milioane lei în care Infinity Capital a vândut participația la Univers

Lira egipteană se tranzacționa la aproximativ 50 de unități pentru dolar după anunț, de la 30,85 unități anterior, potrivit datelor LSEG.

Rata cheie a dobânzii a țării este acum de 27,25%, a declarat miercuri banca centrală.

Măsura ”demonstrează că factorii de decizie politică sunt angajați să revină la ortodoxia economică. Acest lucru va deschide probabil calea pentru un acord cu FMI în câteva ore. Acesta pare a fi un pas pozitiv pentru Egipt pe calea ieșirii din criza actuală”, a scris James Swanston, economist din Orientul Mijlociu și Africa de Nord la Capital Economics, cu sediul la Londra, într-o notă de cercetare.

Egiptul, cea mai populată țară din lumea arabă, cu aproximativ 110 milioane de locuitori, se confruntă cu o penurie prelungită de valută străină.

Măsurile țării sugerează că este încrezătoare că intrările de valută forte sunt la orizont, în special datorită unui acord de investiții semnat luna trecută cu Emiratele Arabe Unite, în valoare de 35 de miliarde de dolari, și așteptarea unui acord cu FMI pentru sprijin suplimentar.

”Economia internă a fost împovărată recent de lipsa de valută, care a dus la existența unei piețe paralele a cursului de schimb și la constrângerea creșterii economice”, a declarat banca centrală a Egiptului într-un comunicat, după reuniunea Comitetului special de politică monetară de miercuri.

În cazuri anterioare, Cairo s-a angajat să-și lase cursul de schimb valutar mai liber, dar va interveni totuși pentru a controla lira egipteană atunci când aceasta va scădea.

Polițiștii chinezi vor patrula pe străzile din Ungaria CITEȘTE ȘI Polițiștii chinezi vor patrula pe străzile din Ungaria

”Măsurile anunțate au fost adoptate ca parte a unui set de reforme economice cuprinzătoare, în coordonare cu Guvernul și susținute de sprijinul ferm al partenerilor multilaterali și bilaterali”, a spus banca centrală.

”În pregătirea pentru implementarea cu succes a acestor măsuri, au fost asigurate fonduri suficiente pentru a beneficia de lichiditate valutară.”

Analiștii de la S&P Global Market Intelligence se așteaptă la o înăsprire monetară suplimentară în 2024 pentru a combate inflația și pentru a compensa creșterile de prețuri ca urmare a slăbirii lirei egipteze.

Ei estimează că inflația va ajunge la aproximativ 30,3% în acest an, în scădere ușoară de la 33,9% în 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
egipt
lira egipteană