Euro a avut cea mai bună evoluție trimestrială față de dolar din ultimii 5 ani

Euro a avut cea mai bună evoluție trimestrială față de dolar din ultimii 5 ani
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 31 mar 2016

Euro a înregistrat cea mai bună evoluție trimestrială față de dolarul american din ultimii cinci ani în perioada ianuarie-martie, contrar așteptărilor analiștilor, care anticipau o depreciere semnificativă a monedei europene pe fondul măsurilor de stimulare adoptate de Banca Centrală Europeană (BCE).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În primele trei luni din 2016, moneda unică din cele 19 state ale zonei euro s-a apreciat cu circa 5% raportat la dolar, cel mai mare câștig trimestrial începând cu martie 2011, scrie Bloomberg. Euro a reușit astfel să recupereze aproximativ jumătate din pierderea suferită pe parcursul anului trecut, în pofida noilor măsuri de relaxare cantitativă anunțate de BCE, care ar fi trebuit să imprime o traiectorie descendentă în evoluția monedei europene.

În jurul orei 18:40 joi, euro se tranzacționa la 1,1384 unități pentru un dolar, în urcare cu 0,4% comparativ cu 1,1338 unități la închiderea de miercuri. Euro a atins astăzi un maxim intraday de 1,1413 unități pentru un dolar, cea mai ridicată cotație începând cu luna octombrie a anului trecut.

Finanțele suplimentează programul de împrumut pe piețele externe cu 2 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Finanțele suplimentează programul de împrumut pe piețele externe cu 2 miliarde de euro

Pe 10 martie, BCE a adoptat un nou pachet de măsuri pentru sprijinirea economiilor din zona euro și stimularea inflației, inclusiv prin reducerea dobânzii cheie și suplimentarea achizițiilor lunare de active din regiune. Euro s-a depreciat imediat după anunțarea măsurilor, însă a trecut pe creștere după ce președintele băncii, Mario Draghi, a declarat că nu anticipează noi tăieri ale dobânzilor.

Mai mulți analiști compară evoluția euro cu cea a monedei naționale japoneze, care continuă să se aprecieze în fața dolarului american în pofida eforturilor Băncii Japoniei de a crește măsurile de stimulare. Banca centrală a recurs în acest an chiar și la dobânzi negative, însă yenul a crescut cu peste 7% în primele trei luni raportat la dolar.

BCE a introdus pentru prima oară dobânzi negative pentru depozitele constituite de bănci în iunie 2014.

"Dacă scopul era de a împinge euro în jos,este clar că nu a mai funcționat deloc în ultimele peste 12 luni. Eșecul BCE în privința deprecierii euro nu este singular, însă relevă limitările politicilor băncilor centrale în vederea influențării cursului de schimb", spune  Alvin T. Tan, analist al Societe Generale.

Potrivit estimărilor băncii franceze, euro ar putea urca în aprilie la 1,16 unități față de dolar, însă moneda europeană va reveni către nivelul de 1,05 unități/dolar până la finalul anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
dolar
apreciere
evolutie
banca centrala europeana
bce
masuri