Euro scade cu peste 1% față de dolar după comentariul BCE privind ratele dobânzilor

Euro scade cu peste 1% față de dolar după comentariul BCE privind ratele dobânzilor
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 14 iun 2018

Euro s-a depreciat cu peste 1% față de dolarul american joi, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a indicat că va păstra dobânzile la minimele record actuale “cel puțin” până la finele verii anului 2019, în contrast cu politica monetară a SUA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

BCE a menținut astăzi rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit la nivelurile minime record de 0,00%, 0,25% și, respectiv, −0,40%.

Totodată, banca centrală a anunțat că anticipează înjumătățirea achizițiilor lunare de active din septembrie și sistarea acestora în decembrie, precizând, însă, că ratele dobânzilor nu sunt așteptate să crească “cel puțin până la sfârșitul verii anului 2019”.

Isărescu: Crește riscul de nerambursare. Nu suntem în fața unor decizii de a opri creditarea, suntem în căutarea unui dozaj adecvat CITEȘTE ȘI Isărescu: Crește riscul de nerambursare. Nu suntem în fața unor decizii de a opri creditarea, suntem în căutarea unui dozaj adecvat

Anunțul privind încheierea programului de relaxare cantitativă a fost eclipsat de comentariul pe marginea dobânzilor, fiind interpretat în piețe drept un semnal că ratele vor rămâne nemodificate o perioadă îndelungată după terminarea programului.

Imediat după anunțul BCE legat de achizițiile lunare de active, euro a atins un maxim intraday de 1,1852 dolari, după care a trecut pe depreciere.

În jurul orei 18:00, euro era cotat la 1,1647 dolari, cu 1,22% sub referința de miercuri.

“Având în vedere că Draghi (Mario Draghi, președintele BCE – n.r.) va rămâne în funcție până la finele lunii octombrie 2019, credem că BCE nu va începe să majoreze ratele dobânzilor până când nu va fi instalat un nou președinte”, potrivit analistului Davis Zahn de la Franklin Templeton, citat de Reuters.

Poziția BCE cu privire la înăsprirea politicii monetare, determinată de inflația care se menține sub țintă, contrastează cu cea adoptată de Rezerva Federală (Fed) a SUA. Banca centrală americană a majorat, ieri, dobânda de referință pentru a doua oară în acest an, în contextul îmbunătățirii activității economice și al accelării inflației.

De la finele anului 2015, Fed a majorat rata dobânzii în șapte etape.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
dolar
bce
dobanzi
majorare
minime record