Explozie a profitului net al BVB, în contextul listării Hidroelectrica

Explozie a profitului net al BVB, în contextul listării Hidroelectrica
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 nov 2023

După un declin al activității de tranzacționare procesate în prima parte a anului, cea mai mare ofertă publică primară din acest an din Europa, cea de la Hidroelectrica, a sporit semnificativ rulajele de pe bursa românească, fapt ce s-a răsfrânt pozitiv în rezultatele financiare ale operatorului de piață BVB.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii care au alimentat un trend puternic ascedent al acțiunilor Bursa de Valori București (BVB) încă din ultima parte a anului trecut, sunt confirmați de rezultatele financiare ale companiei care operează sistemul de tranzacționare al acțiunilor românești. Listarea Hidroelectrica (H2O) și dinamizarea activității pe terți emitenți începând cu luna iulie a crescut semnificativ actitatea procesată de operatorul de piață.

Valoarea totală a tranzacțiilor în primele 9 luni de zile a fost de 26,78 miliarde lei, cu 48,45% mai mare decât cea de 18,04 miliarde lei din perioada similară a anului trecut. Este activitatea care a adus pentru BVB, în bilanțul individual o creștere cu 50,20% a veniturilor operaționale, la 36,86 milioane lei, de la 24,54 milioane lei.

Conducerea Bursei – neîncrezătoare față de sustenabilitatea volumelor foarte bune din ultimele luni. Fondul Proprietatea apune, dar cu zgomot CITEȘTE ȘI Conducerea Bursei – neîncrezătoare față de sustenabilitatea volumelor foarte bune din ultimele luni. Fondul Proprietatea apune, dar cu zgomot

Este o surmontare a perioadei de relativ îngheț, cu secetă a listărilor și volume reduse pe piața secundară care a curpins nu numai anul 2022, ci și prima jumătate a acestui an. Revenirea a fost spectaculoasă chiar pe segmentul principal, de acțiuni, unități și drepturi, și unde rulajul a avut un salt de 87,66%, la 19,78 miliarde lei, de la 10,54 miliarde lei, în primele 3 trimestre din 2022.

La volumele sporite a contribuit tranzacția propriu-zisă de la Hidroelectrica – care fusese anticipată a bugetului de venituri și cheltuieli a Bursei cu o înstrăinare a întregului pachet de 19,95% din acțiuni deținut de Fondul Proprietatea (FP) -  dar și activitatea dinamizată pe terți emitenți urmare a reconfigurării structurii indicilor interni și internaționali.

A fost o lichiditate suplimentară care a compensat declinul de 35% a tranzacțiilor procesate pe piața certificatelor, la 446 milioane lei, de la 686 milioane lei, dar și dinamica negtivă de 3,96% pe piața instrumentelor cu venit fix unde valoarea tranzacțiilor a coborât la 6,55 miliarde lei, de la 6,82 miliarde lei.

Bursa de Valori București nu renunță la planul de a se muta în America House, în pofida litigiului care vizează anularea deciziei acționarilor CITEȘTE ȘI Bursa de Valori București nu renunță la planul de a se muta în America House, în pofida litigiului care vizează anularea deciziei acționarilor

Cheltuielile operaționale individuale au crescut cu 18,45%, la 18,62 milioane lei, de la 15,72 milioane lei în exercițiul financiar precedent. În aceste condiții, profitul net a avut o explozie de 73,83%, la 18,27 milioane lei, de la 10,51 milioane lei în primele 9 luni din 2022. Marja netă a urcat la 50%, de la 43%.

Performanța a fost anticipată de piață, investitorii activând încă din a 2-a parte a anului trecut un trend ascendent care s-a accelerat în primăvară și a adus cotația la nivelul de închidere de ieri de 69,00 lei/acțiune unde capitalizarea de piață a companiei se ridică la 555,40 milioane lei (112,26 milioane euro). Dinamica – ce trebuie interpretată și în contextul luptei pentru dobândirea unor pachete de acțiuni relevante în perspectiva Adunării Generale a Acționarilor care va decide componența board-uli și președintele – este surprinsă pe graficul de mai jos.

Explozie a profitului net al BVB, în contextul listării Hidroelectrica

Activele BVB la nivel de grup erau la 30 septembrie de 236,18 milioane lei, cu 19,27% mai mari decât cele de 198,01 milioane lei de la 31 decembrie 2022. În același interval de raportare datoriile totale s-au majorat cu 50,20%, la 65,76 milioane lei, de la 43,78 milioane lei.

Secțiune realizată în parteneriat cu ING

Să ai un business de succes înseamnă, printre altele, să-ți alegi un partener de drum care te înțelege și te însoțește cu soluții potrivite pentru fiecare etapă de dezvoltare.

ING îți susține afacerea cu soluții variate: de la informații despre cum accesezi fonduri europene, la consultanță de business și produse bancare. Asta înseamnă banking și mai și de la ING.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
hidroelectrica
fondul proprietatea