Fed menține dobânda cheie aproape de zero și promite să folosească toate instrumentele pentru sprijinirea economiei. "Activitatea economică și piața muncii au avut o revenire parțială, dar rămân mult sub nivelul de la începutul anului."

Fed menține dobânda cheie aproape de zero și promite să folosească toate instrumentele pentru sprijinirea economiei. "Activitatea economică și piața muncii au avut o revenire parțială, dar rămân mult sub nivelul de la începutul anului."
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 29 iul 2020

Rezerva Federală (Fed) a SUA a menținut miercuri dobânda cheie aproape de zero, într-un vot unanim, și a reiterat că este dispusă să folosească "toate instrumentele pe care le deține în aceste vremuri dificile".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fed s-a angajat să își majoreze "cel puțin ritmul actual" deținerile de titluri de Trezorerie și titluri cu acoperiri în ipoteci (mortgage backed securities) și să desfășoare operațiuni repo substanțiale.

Fondul Proprietatea promovează oferta publică de răscumpărare la prețul de 1,3900 lei/acțiune, cu 12% peste cotația de piață CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea promovează oferta publică de răscumpărare la prețul de 1,3900 lei/acțiune, cu 12% peste cotația de piață

"După un declin abrupt, activitatea economică și piața muncii au avut o revenire în ultimele luni, dar rămân mult sub nivelul de la începutul anului. Cererea mai redusă și prețurile mai mici ale petrolului trag în jos indicele prețurilor de consum. Per ansamblu, condițiile financiare s-au îmbunătățir în lunile recente, reflectând parțial măsurile de sprijin economic și fluxul creditării către gospodării și afaceri. Traiectoria economiei depinde semnificativ de evoluția infectărilor cu coronavirus", precizează Fed.

Pe 5 martie, Fed a redus, într-o mutare neobișnuită, dobânda de referință cu 50 puncte de bază, în încercarea de a stimula economia americană în contextul epidemiei de coronavirus. Aceasta a fost prima decizie de tăiere a dobânzii-cheie luată înainte de terminarea ședinței de politică monetară începând cu octombrie 2008, în timpul crizei financiare. Totodată, a fost pentru prima dată când dobânda a fost redusă cu mai mult de 25 de puncte de bază în ultimii 12 ani.

Pe 15 martie, după o nouă ședință de urgență, Fed a încercat să surprindă piețele cu o nouă tăiere puternică a dobânzii de referință, la 0-0,25%, de la 1-1,25% anterior, în încercarea de a reduce efectele coronavirusului asupra economiei și burselor. Tot atunci, Fed a anunțat un program masiv de relaxare cantitativă de 700 miliarde dolari.

Ulterior, Fed a promis că va da drumul la tiparniță nelimitat, prin angajamentul de a continua cumpărările de active "în valoarea necesară pentru a sprijini funționarea lină a pieței și transmisia eficientă a politicii monetare în economie".

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
rezerva federala
sua
stimulare
covid-19