Fitch a confirmat ratingul României la nivelul BBB-, cu perspectivă stabilă

Fitch a confirmat ratingul României la nivelul BBB-, cu perspectivă stabilă
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 nov 2018

Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la nivelul BBB- cu perspectivă stabilă, care este susținut de nivelul moderat al datoriei guvernamentale, PIB-ul pe cap de locuitor și indicatorii dezvoltării umane, indicatori aflați peste nivelul din celelalte țări cu ratinguri din categoria BBB. Agenția de evaluare financiară avertizează totuși că relaxarea politicilor fiscale care a avut loc începând din 2016 a slăbit finanțele publice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Între riscurile la care este expusă stabilitatea macroeconomică, Fitch mai menționează deficitul bugetar și deficitul de cont curent, datoria externă netă mai ridicată față de restul țărilor din categoria ratingurilor BBB și politica fiscală pro-ciclică, potrivit unui comunicat al agenției de rating.

Datele aferente primelor nouă luni ale anului arată că veniturile se află la un nivel de 69% din țintele anuale revizuite ale guvernului, în timp ce deficitul bugetat este cu un punct procentual mai ridicat comparativ cu perioada similară a anului 2017.

Fitch se așteaptă ca guvernul să respecte ținta sa referitoare la deficitul bugetar (în bază ESA) prin amânarea unor cheltuieli de capital și prin intermediul unor măsuri ad hoc, așa cum a procedat și în 2017, pentru a evita ca Uniunea Europeană să declanșeze o procedură de deficit excesiv.

Washington Post: CIA a ajuns la concluzia că prințul saudit Mohammed bin Salman a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi CITEȘTE ȘI Washington Post: CIA a ajuns la concluzia că prințul saudit Mohammed bin Salman a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

Deficitul bugetar structural estimat de Comisia Europeană a crescut în 2017 la 3,4% din PIB, de la 0,2% în 2015.

Guvernul nu a depus încă în Parlament proiectul de buget pentru 2019, dar a indicat să nu sunt planificate schimbări fiscale majore și a aprobat deja majorarea salariului minim cu 10% în ianuarie și o majorare de 15% a pensiilor în septembrie.

Țintele de deficit incluse de guvern într-o scrisoare adresată Uniunii Europene în 18 octombrie 2018 au fost de 2,4% în 2019, 1,8% în 2020 și 1,5% în 2021, bazate pe o creștere a PIB de circa 5%.

Fitch consideră însă că aceste obiective nu vor putea fi atinse în lipsa unor noi măsuri de consolidare fiscală.

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch
rating
deficit
datorie