Fitch confirmă ratingurile României, dar atrage atenția că relaxarea fiscală reprezintă un risc

Fitch confirmă ratingurile României, dar atrage atenția că relaxarea fiscală reprezintă un risc
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 23 ian 2016

Fitch a confirmat ratingurile României pentru datoriile pe termen lung, la  'BBB-' în cazul celor în valută și la 'BBB ' pentru cele în lei, perspectiva fiind stabilă, dar relaxarea fiscală din 2016 și 2017 reprezintă un risc pentru calificativele țării, se arată într-un comunicat al agenția de evaluare financiară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ratingurile pentru datoriile negarantate în valută și monedă locală au fost menținute la 'BBB-', respectiv 'BBB'. Plafonul de țară a fost confirmat nivelul  'BBB+', iar ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută la nivelul  'F3'.

”Ratingurile României sunt susținute de perspectiva economică mai sănătoasă, de poziția fiscală îmbunătățită din prezent și de indicatorii de guvernanță mai buni decât cei ai altor țări din categoria 'BBB'. Pe de altă parte, direcția de relaxare fiscală din 2016-2017 reprezintă un risc. Datoria externă netă mai ridicată decât media din categoria 'BBB' și slăbiciunile structurale ale economiei rămân constrângeri moderate pentru rating”, se arată în comunicat.

Situația finanțelor publice este favorabilă în acest moment, cu un deficit bugetar de 1,2% din PIB și un nivel al datoriei publice de 39,4% din PIB în 2015, comparativ cu o medie de 2,7%, respectiv de 42,7% din PIB pentru țările cu ratinguri de nivel  'BBB'.

Sustenabilitatea bugetară pe termen mediu ar putea fi însă afectată de natura prociclică a Codului Fiscal, potrivit agenției de rating.

Fitch estimează că relaxarea fiscală planificată pentru acest an, inclusiv reducerea cu 4 puncte procentuale a TVA, la 20%, vor duce la scăderea veniturile guvernamentale cu 2% din PIB în 2016. Astfel, deficitul structural ar urma să crească, potrivit estimărilor Ministerul de Finanțe, de la 0,7% în 2015 la 2,7% din PIB în 2016 și 2,9% din PIB în 2017.

Introducerea noului Cod Fiscal coincide cu alegerile parlamentare, care vor avea loc spre finele anului. Astfel, există riscul majorării cheltuielilor publice și posibilitatea ca România să nu mai respecte politica preventivă a Pactului de Stabilitate și Creștere al Comisiei Europene. Totuși, acest lucru nu este neapărat incompatibil cu ratingul investment grade, explică agenția de rating.

În ceea ce privește creșterea economică, Fitch anticipează un avans de aproape 4%, mult peste media europeană și a celorlalte țări din categoria de rating a României.

 
viewscnt
Afla mai multe despre
fitch
rating
romania
cod fiscal
taxe