FMI: Băncile centrale trebuie să ia măsuri decisive pentru a contracara inflația

FMI: Băncile centrale trebuie să ia măsuri decisive pentru a contracara inflația
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 aug 2022

Soluțiile de compromis cu care se confruntă șefii băncilor centrale globale - între locuri de muncă, inflație și creșterea economiei - se vor înrăutăți probabil în următorii ani, deoarece lumea se confruntă cu dificultăți în privința pieței muncii și a lanțurilor de aprovizionare, iar presiunile asupra prețurilor continuă, a afirmat Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internațional, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Ținând cont că există riscul ca inflația să să se adâncească, oficialul FMI a declarat că principalele bănci centrale trebuie să-și uniformizeze deciziile dificile, în pofida posibilelor costuri, scrie Agerpres.

A început programul „Litoralul pentru toți”, prețuri mai mici cu 75% CITEȘTE ȘI A început programul „Litoralul pentru toți”, prețuri mai mici cu 75%

"Băncile centrale trebuie să acționeze decisiv pentru a readuce inflația la obiectivul stabilit și pentru ancorarea așteptărilor în privința inflației. Politicile monetare care păreau justificate în urmă cu doar câteva luni, cum ar fi stimularea economiei pentru creșterea numărului de locuri de muncă și prognozele privind dispariția perturbărilor din lanțurile de aprovizionare, nu mai par a fi sigure", a avertizat Gopinath.

Oficialul a apreciat că "pandemia și războiul din Ucraina servesc ca teste de stres pentru cadrul politicii monetare".

Dacă practicile din trecut abordau "transparența" problemelor din lanțurile de aprovizionare, presupunând că afacerile se vor ajusta, "pandemia și războiul din Ucraina sugerează că șocurile temporare din lanțurile de aprovizionare ar putea dura mai mult și ar putea avea efecte mai extinse asupra inflației, când economia este solidă sau șocurile sunt extrem de mari. În asemenea condiții, băncile centrale ar putea fi nevoite să acționeze mult mai agresiv pentru a ține sub control inflația", a afirmat oficialul Fondului Monetar Internațional.

În mod similar, eforturile de relaxare a politicii monetare pentru stimularea pieței muncii "creează riscuri semnificative în privința inflației".

"Presiunile inflaționiste ar putea deveni mult mai intense, deoarece șomajul scade la un nivel record, iar sectoarele cheie se confruntă cu probleme de aprovizionare", a explicat Gopinath.

Declarațiile sale reflectă eforturile guvernatorilor băncilor centrale și a instituțiilor economice de a înțelege actuala creștere a inflației și a determina dacă rădăcinile acesteia sunt în schimbările permanente cu care se confruntă economia ca efect al pandemiei și al războiului din Ucraina.

"Numărul de angajați, în special în sectoarele unde există contact ridicat, ar putea deveni mult mai dificil de estimat, în urma schimbărilor provocate de pandemie. Bunurile și serviciile furnizate prin lanțurile globale de aprovizionare ar putea deveni mai scumpe sau nu vor mai fi disponibile dacă în țările restricționează sever comerțul", a avertizat Gopinath.

Și directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a afirmat recent că devine din ce în ce mai dificil pentru băncile centrale să reducă inflația, fără a provoca recesiuni, din cauza presiunilor sporite asupra prețurilor la alimente și energie, în urma războiului din Ucraina și a restricțiilor dure din China.

"Cred că trebuie să devenim mai obișnuiți cu inflația, ar putea să nu fie ultimul șoc", a avertizat Georgieva, adăugând că nu mai vede inflația ca "tranzitorie".

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
inflatie