FMI-Președinție: Sunt serioase rezerve că România îndeplinește condițiile pentru un nou acord

FMI-Președinție: Sunt serioase rezerve că România îndeplinește condițiile pentru un nou acord

Klaus Iohannis discută cu Andreea Schaechter, sursa:Președinție

Profit.ro
Profit.ro
scris 20 oct 2015

Programul de asistență financiară a Fondului Monetar Internațional cu România a expirat în luna septembrie fără o evaluare finală favorabilă și există serioase rezerve că autoritățile române îndeplinesc condițiile necesare pentru a beneficia de un nou acord, de tip Flexible Credit Line, transmite Președinția, după întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu delegația FMI.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Delegația a fost condusă de Andrea Schaechter, șefa misiunii FMI.

"Reprezentanții Fondului Monetar Internațional au prezentat președintelui cele mai importante evoluții ale Programului de asistență cu caracter preventiv. Programul a expirat în septembrie 2015, fără o evaluare finală favorabilă, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la voința Guvernului de a implementa reformele structurale asumate. În contextul în care, totodată, există serioase rezerve că România îndeplinește condițiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line, președintele și-a exprimat îngrijorarea cu privire la vulnerabilitățile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor", a comunicat Administrația Prezidențială.

Au fost amintite și întârzierea reformelor structurale, în special în privința eficienței companiilor de stat din energie și transporturi. Potrivit evaluărilor actuale, absența reformelor structurale ar deveni, pe termen mediu și lung, un obstacol major în calea performanței economice.

Ministrul Finanțelor a anunțat recent că România va cere FMI, în acest an, încheierea unui nou acord de împrumut, de tip preventiv.

Începând din 2009 și până în prezent, România a încheiat trei acorduri consecutive de împrumut cu Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană, care au servit ca o ancoră pentru politicile guvernamentale în domeniul bugetului, privatizării companiilor de stat și economiei.

Ultimul acord cu FMI, care a expirat în septembrie 2013, a avut o valoare de 2 miliarde de euro, însă autoritățile de la București nu au accesat fonduri. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare. Acesta a fost cel de-al 10-lea încheiat de România cu Fondul Monetar Internațional din ultimii 23 de ani și al treilea acord solicitat FMI, de la declanșarea crizei economice, în 2009. 

viewscnt
Afla mai multe despre
iohannis
fmi
guvern