Dumitru, Consiliul Fiscal: Creșterea salariilor în sectorul public anul viitor ar putea arunca în aer deficitul bugetar

Dumitru, Consiliul Fiscal: Creșterea salariilor în sectorul public anul viitor ar putea arunca în aer deficitul bugetar
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 25 sep 2015
 
Factorii de decizie din România au amânat o serie de măsuri de relaxare fiscală pentru a evita creșterea excesivă a deficitului bugetar, dar intenția Guvernului de a crește salariile din sectorul public în 2016, an electoral, reprezintă un risc mai mare, potrivit Consiliului Fiscal.
Urmărește-ne și pe Google News
 
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Principalul risc, în opinia Consiliului Fiscal, este reprezentat de discuțiile privind salariile în sectorul public, care ar putea arunca în aer deficitul și ar fi sancționate de piețele financiare și agențiile de rating", a spus Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal la Reuters East European Investment Summit.
 
Relaxarea fiscală și creșterea cheltuielilor publice ar putea face ca BNR să ia în considerare înăsprirea politicii monetare în a doua jumătate a anul viitor, a adăugat Dumitru.
 
În România, al doilea cel mai sărac stat din Uniunea Europeană și una dintre țările cu cea mai puțin dezvoltată infrastructură la nivel european, salariul mediu net este de 1,849 lei pe lună, scrie Reuters. Guvernul a aprobat în acest an creșteri salariale de două cifre pentru profesori și medici, creșterea salariului minim, dublarea alocațiilor de stat pentru copii, reducerea TVA la alimente și scăderea cu 4 puncte procentuale a cotei generale a TVA începând de anul viitor.
 
Președintele Consiliului Fiscal a atras atenția că ritmul în care se vor face majorările salariale planificate este crucial. Sistemul bugetar are în prezent circa 1,2 milioane de angajați, reprezentând aproximativ un sfert din numărul total de salariați din economie. Cheltuielile de personal au avut anul trecut o pondere de 22,2% în totalul cheltuielilor bugetare.
 
viewscnt
Afla mai multe despre
dumitru
consiliul fiscal
salarii
bugetari