Garanții de la stat pentru firmele noi și IMM-urile în restructurare

Garanții de la stat pentru firmele noi și IMM-urile în restructurare
Cristina Cuncea
Cristina Cuncea
scris 25 aug 2015

Firmele mici și mijlocii nou înființate și cele care sunt în proces de restructurare ar putea obține ajutoare de stat garantate de stat cu până la 300.000 de lei, potrivit unor propuneri ale Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri transmise Ministerului Finanțelor Publice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, Fondul a inițiat două scheme de garantare în numele și în contul statului, dedicate categoriilor de IMM-uri care au cel mai dificil și costisitor acces la finanțar, respectiv o schemă de minimis în vederea susținerii accesului la finanțare al întreprinderilor nou înființate și  o schemă de ajutor de stat pentru garantarea de către Fond a finanțării măsurilor de salvare și a planurilor de restructurare pentru IMM-uri aflate temporar în dificultate.

Măsura ar putea ajuta firmele care trec printr-un plan de restructurare, având în vedere că succesul unei astfel de operațiuni depinde în mare măsură de disponibilitatea surselor de finanțare. În prezent, doar circa 10% din firmele în insolvență reușesc să fie salvate, unul dintre motive fiind și lipsa și dificultăților de accesare de ”fresh money (bani proaspeți)”.

Reprezentanții Fondului spun că inițiativele au în vedere susținerea principalei ținte a strategiei guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului IMM, respectiv un sold net de IMM-uri care să depășească pragul de 670.000 întreprinderi active în România până în anul 2020. Aceasta în contextual în care România are cel mai mic număr de întreprinderi mici și mijlocii active pe cap de locuitor din Uniunea Europeană.

“Nu putem vorbi de o stimulare reală a antreprenorilor fără a îmbunătăți accesul acestora la finanțare. Schema de garantare pentru start-up asigură întreprinderilor aflate la început de drum o parte din garanțiile necesare obținerii creditului necesar investiției inițiale și derulării afacerii”, a declarat Silvia Ciornei, președinte, director-general Fondului.

În cadrul schemei de garantare pentru susținerea accesului la finanțare al întreprinderilor nou înființate, garanțiile vor fi acordate în numele și în contul statului, în limita unui plafon alocat pentru toată durata de implementare a programului, în favoarea finanțatorilor care acordă credite beneficiarilor eligibili.

În calitate de mandatar al statului român, Fondul va putea garanta credite de dezvoltare și credite pentru capital de lucru, beneficiarilor eligibili de tipul întreprinderilor nou-înființate (start-up), înregistrate la registrul comerțului cu cel mult 36 de luni înainte de data solicitării garantiei, care prezintă cel puțin o situație financiară semestrială/anuală depusă la administrația financiară.

Pentru creditele de investiții, valoarea garanției va fi de maximum 300.000 lei, cu o perioadă de rambursare de maxim 5 ani, iar pentru liniile de credit valoarea garanției va fi de maximum 200.000 lei, cu o perioadă de rambursare de maxim 24 de luni.

Schema de ajutor de stat privind garantarea a finanțării măsurilor de salvare și restructurare a unor IMM-uri, are ca obiectiv restabilirea viabilității întreprinderilor aflate temporar în dificultate, prin acordarea de ajutoare sub o formă care denaturează cel mai puțin concurența.

”Propunerea Fondului este elaborată în conformitate cu Orientările Comisiei Europene privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate și urmărește să aibă o contribuție la eforturile Guvernului României de combatere a efectelor crizei economico-financiare și de revitalizare a sectorului IMM”, a explicat Ciornei.

Durata estimată a schemei de ajutor de stat prin garantarea, în numele și în contul statului, a finanțării măsurilor de salvare și a planurilor de restructurare pentru IMM-uri aflate temporar în dificultate, este de 4 ani, cu scopul maximizării eficacității cheltuirii banilor publici.

Perioadele maxime de sprijin sunt de 6 luni pentru acordarea ajutorului pentru salvare și de 18 luni pentru ajutorul pentru restructurare și a sprijinului temporar pentru restructurare.

Ajutoarele de stat instituite prin schema de ajutor de stat sunt temporare și reversibile, fiind acordate sub forma unor garanții pentru împrumuturi acordate de un finanțator (bancă comercială, IFN). În cadrul schemei se acordă facilități sub formă de garanții care pot acoperi maximum 80% din valoarea unui credit nou.

Cele două demersuri inițiate de FNGCIMM răspund și solicitărilor băncilor comerciale dezbătute în cadrul Asociației Române a Băncilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
imm
fond de garantare
garanții
scheme de minimis