Germania cere băncilor să constituie rezerve mai mari pentru a se proteja de creditele neperformante

Germania cere băncilor să constituie rezerve mai mari pentru a se proteja de creditele neperformante
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 ian 2024

Băncile germane ar trebui să constituie rezerve mai mari din profiturile uriașe obținute recent, pentru a se proteja de intrarea în default a unor credite ale clienților, deoarece impactul dobânzilor mai mari se face simțit în economie, potrivit președintelui autorității de reglementare financiară din Germania, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Industria bancară s-a bucurat de o profitabilitate extraordinară în 2023, deoarece băncile au profitat de majorările ratelor dobânzilor ale băncilor centrale, menținând în același timp dobânzile depozitelor la un nivel scăzut, scrie News.ro.

Capitalizarea bursieră a Microsoft a depășit pentru scurt timp 3.000 de miliarde de dolari în tranzacțiile de miercuri CITEȘTE ȘI Capitalizarea bursieră a Microsoft a depășit pentru scurt timp 3.000 de miliarde de dolari în tranzacțiile de miercuri

Băncile centrale din întreaga lume au înăsprit agresiv politica monetară în ultimii doi ani, în încercarea de a controla inflația ridicată, dar acum atenția s-a îndreptat către momentul în care Rezerva Federală a SUA, Banca Centrală Europeană și Banca Angliei vor începe să relaxeze din nou politica.

Deși economiile au fost surprinzător de rezistente în fața creșterii dobânzilor de împrumut, mulți factori de decizie politică au avertizat că impactul asupra gospodăriilor și întreprinderilor nu a fost încă resimțit pe deplin.

Șeful autorității germane de reglementare (Autoritatea Federală de Supraveghere Financiară, care este mai bine cunoscută ca BaFin) a declarat marți, pentru CNBC, că, deși șocul creșterii dobânzilor a fost ”digerat în registrele bancare”, ar putea exista și alte probleme în viitor.

”Dificultățile care vin din acest mediu de dobânzi pentru clienții din sectorul bancar – fie că este vorba în sectorul imobiliar sau în economia reală – nu am văzut încă acest impact”, a spus el, adăugând că ”Nu va fi ușor” să fie repetată profitabilitatea din 2023 în 2024, deoarece dobânzile rămân ridicate.

”Așa că firmele trebuie să fie foarte precaute în ceea ce privește cerințele de provizioane, nu numai să permită acționarilor să profite de acest an bun pe care l-au avut, ci să pună cât mai mult deoparte pentru a face față costurilor care urmează, deoarece acestea vor veni.”

GRAFICE Creditul bancar a scăzut ușor în termeni reali în 2023, pentru al doilea an la rând CITEȘTE ȘI GRAFICE Creditul bancar a scăzut ușor în termeni reali în 2023, pentru al doilea an la rând

Deutsche Bank, cea mai mare bancă a Germaniei, a depășit așteptările pentru trimestrul al treilea, cu un profit net de 1,031 miliarde de euro (1,12 miliarde de dolari) și a declarat că va crește și va accelera plățile acționarilor.

Se preconizează că economia zonei euro va intra în recesiune, iar Germania, în special, se va confrunta cu o scădere prelungită, după ce s-a contractat cu 0,3% în 2023, deoarece inflația ridicată și ratele dobânzilor au limitat creșterea economică.

Cu toate acestea, multe bănci încă nu își majorează în mod semnificativ provizioanele pentru pierderi din credite.

Branson a spus că piața ar trebui să se aștepte ca acestea să înceapă anul acesta, iar unii s-ar putea să fi început deja să aloce mai mulți bani pentru creditele neperformante în ultimul trimestru din 2023.

”Am văzut lucruri pe piața imobiliară comercială, pe care poate le-am prezis de mult timp, dar acum se cristalizează, așa că, așa cum am spus, 2024 și anii de după aceea, nu vor fi la fel de ușori ca 2023 ”, a spus Branson.

El a adăugat că băncile ar trebui aibă rezerve pentru vremurile mai dificile, inclusiv investind în securitate și stabilitate operațională, cum ar fi protecția împotriva atacurilor cibernetice.

Glissando Garden vine la bursă CITEȘTE ȘI Glissando Garden vine la bursă

Insolvența companiilor nu a crescut în mod semnificativ în modul în care era așteptat în timpul unei creșteri rapide a ratelor dobânzilor. Cu toate acestea, Branson a remarcat că cifrele au fost până acum ”artificial scăzute” din cauza unei perioade prelungite de rate ale dobânzilor extrem de scăzute și a stimulentelor fiscale masive din partea guvernelor pentru a aborda pandemia Covid-19 și criza energetică din ultimii ani.

”Deci cred că este aproape programat că insolvențele vor începe să crească din nou și este normal pentru bănci că vor trebui, de asemenea, să facă față unor pierderi din credite în registrele lor. De aceea suntem puțin sceptici că profitabilitatea va continua să crească după un 2023 atât de bun și de aceea băncile trebuie să se uite cu atenție acum la provizioanele pe care trebuie să le constituie”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
banca