GRAFIC Datoriile totale ale familiilor de americani depășesc 17 trilioane de dolari. „Consumatorii se zbat să-și mențină nivelul de trai folosind cardurile de credit. Au dat iama în economii.”

GRAFIC Datoriile totale ale familiilor de americani depășesc 17 trilioane de dolari. „Consumatorii se zbat să-și mențină nivelul de trai folosind cardurile de credit. Au dat iama în economii.”

Sursa foto: Paulpaladin | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 apr 2024

Utilizând masiv cardurile de credit pentru a ține pasul cu scumpirile, americanii au escaladat datorii-record pe aproape toate segmentele pieței creditului. „Au dat iama în economii numai ca să facă față cheltuielilor esențiale.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În pofida inflației explozive, consumatorii americani au arătat robustețe reușind să mențină ridicat nivelul de cheltuielilor și să susțină astfel creșterea economică, este narațiunea oficială. „Este totuși o problemă”, semnalează portalul financiar Zero Hedge. Americanii au dificultăți în a ține pasul cu plata facturilor și recurg la credite.

Datoriile gospodăriilor populației s-au majorat cu alte 212 miliarde dolari în ultimul trimestru al anului trecut și au ajuns la 17,5 trilioane dolari, conform datelor centralizate de Rezerva Federală din New York și analizate de Profit.ro.

ULTIMA ORĂ România a împrumutat 4 miliarde de euro de pe piețele externe, inclusiv 2 miliarde de euro prin obligațiuni verzi, o premieră, cu care poate finanța metroul în București și Cluj CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România a împrumutat 4 miliarde de euro de pe piețele externe, inclusiv 2 miliarde de euro prin obligațiuni verzi, o premieră, cu care poate finanța metroul în București și Cluj

Remarcabil, datoriile familiilor de americani s-au majorat cu 3,4 trilioane dolari față de sfârșitul anului 2019, arătând șocul în bilanțurile personale al deteriorărilor economice induse de măsurile de închideri economice declarate de guverne cu scopul declarat de a combate epidemia noului coronavirus.

Noutatea față de perioadele precedente este dinamica accelerată pe segmentul datoriilor de consum în detrimentul creditului ipotecar și imobiliar. În 2023, americanii au utilizat cu 143 miliarde dolari în plus de pe cardurile de credit pentru a acoperi coșurile de consum tot mai scumpe. Rata de creștere anualizată pe acest segment este de 4,6% și volumul total al datoriilor „pe card” se ridică la 1,13 trilioane dolari.

GRAFIC Datoriile totale ale familiilor de americani depășesc 17 trilioane de dolari. „Consumatorii se zbat să-și mențină nivelul de trai folosind cardurile de credit. Au dat iama în economii.”

Problema este adâncită de creșterile la niveluri cu 2 cifre ale ratelor de dobândă. Media anuală a dobânzilor percepute pentru datoria contractată pe cărțile de credit a crescut la 20,75%, eclipsând recordul precedent de 17,87%, atins cu doar câteva luni înainte.

„Este clar că americanii au folosit cardurile de credit pentru a face față pe măsură ce facturile și prețurile inflatate au mâncat din câștigurile lor reale”, scrie Zero Hedge.

GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!” CITEȘTE ȘI GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!”

În anii 2020-2021, americanii au folosit banii din stimulentele COVID și plățile de șomaj pentru a achita din datoriile pe care le aveau, dar scumpirile i-au făcut să recurgă ulterior la soluția mai costisitoare a cardurilor de credit.

Au fost aceleași fluxuri de numerar redirecționate dinspre autorități care au adus un vârf al economisirii agregate de 2,1 trilioane de dolari în august 2021, dar, conform datelor publicate de Rezerva Federală Americană din San Francisco, deja în iunie 2023 acestea coborâseră la 190 miliarde dolari. „Cu alte cuvinte, au dat iama în economii în valoare de 1,9 trilioane dolari în doar 2 ani”, scrie Zero Hedge.

SUA sunt într-o „spirală a morții”, în ceea ce privește datoria guvernamentală, spune Taleb, autorul best-seller-ului „Lebăda Neagră” CITEȘTE ȘI SUA sunt într-o „spirală a morții”, în ceea ce privește datoria guvernamentală, spune Taleb, autorul best-seller-ului „Lebăda Neagră”

După spulberarea depozitelor doar pentru cumpărarea bunurilor esențiale, ce puteau să facă mai mult decât să găsească surse să se împrumute?!, a declarat pentru postul de televiziune ABC John Sedunov, profesor de finanțe la Villanova University.

Deja americanii își pun casele gaj pentru a accesa împrumuturi discreționare. Nivelul liniilor de credit cu echivalare în activul rezidențial, așa-numitele home equity lines of credit (HELOC) au crescut cu 11 miliarde dolari în ultimul trimestru al anului trecut și au ajuns la o valoare agregată de 360 miliarde dolari.

ULTIMA ORĂ BNR vede inflația în scădere la 4,7% la finele anului. Isărescu: Politica monetară a fost adecvată. Am evitat recesiunea CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BNR vede inflația în scădere la 4,7% la finele anului. Isărescu: Politica monetară a fost adecvată. Am evitat recesiunea

De altfel, volumul datoriilor a crescut pe aproape toate segmentele. Creditele ipotecare au sărit cu 112 miliarde dolari, până la un nivel agregat de 12,25 trilioane dolari la sfârșitul anului trecut. Împrumuturile auto s-au majorat cu 12 miliarde dolari, la 1,61 trilioane dolari. Alte balanțe de credit, incluzând facilitățile de împrumut alre retailerilor au urcat cu 25 miliarde dolari.

Mike Shedlock, cel care și-a câștigat notorietatea în criza financiară din 2008, când a devenit mare câștigător pe bondurile americane, vorbește despre consecința acestui nivel de îndatorare al americanilor asupra tabloului macro: „Economia nu este nici pe departe atât de puternică pe cât o văd cei care mizează pe o aterizare lină. În afară de creditele ipotecare, aceste date sunt foarte recesionare. Consumatorii se zbat să-și mențină nivelul de trai folosind cardurile de credit.”

GRAFICE Fondurile de investiții deschise au reușit să inverseze trendul declanșat la debutul conflictului din Ucraina. Creștere semnificativă a interesului românilor pentru investițiile indirecte în acțiuni CITEȘTE ȘI GRAFICE Fondurile de investiții deschise au reușit să inverseze trendul declanșat la debutul conflictului din Ucraina. Creștere semnificativă a interesului românilor pentru investițiile indirecte în acțiuni

Impasul deja se resimte la nivelul ratărilor de plăți. Rezerva Federală din New York raportează creșteri ale creditelor neperformante la toate categoriile în trimestrul 4 al anului trecut. „Problema finanțării creșterii economice prin împrumuturi este aceea că este scumpă și cardurile de credit au un inconvenient denumit limită”, atrage atenția asupra perciolului intrării în recesiune Zero Hedge.

Famiile de americani cu apa la gât pur și simplu nu mai au resurse să susțină creșterea economică. Potrivit agenției federale pentru protecția consumatorilor de produse financiare deja unul din 10 americani care utilizează carduri de credit se află în stadiul „datoriilor persistente”, adică alocă mai mulți bani pentru plata dobânzilor și comisioanelor decât pentru cea a principalului în fiecare an.

GRAFICE Creditul în lei începe să-și revină. Stocul de credite ipotecare a crescut, cel mai mult din 2023, pe final de an. Firmele caută din nou împrumuturile în monedă națională CITEȘTE ȘI GRAFICE Creditul în lei începe să-și revină. Stocul de credite ipotecare a crescut, cel mai mult din 2023, pe final de an. Firmele caută din nou împrumuturile în monedă națională

Sunt deja semne că americanii își ating limitele. Împrumuturile noi pe cardurile de credit au căzut abrupt în decembrie 2023, față de majorarea de 16,6% din noiembrie. Tot în decembrie, creditul non-revolving s-a majorat cu numai 0,2%, față de baza anualizată de 5%. Aceasta indică faptul că americanii au tăiat masiv cheltuielile pentru achiziția unor bunuri cu valoare mare și folosință îndelungată.

Dacă americanii nu mai pot împrumuta mai mult, cum va continua econoomia să crească?, lansează întrebarea Zero Hedge, care are și răspunsul: „Urâtul adevăr este că datoria creează iluzia prosperității și a creșteriie economice. Este un cuvânt pentru aceasta: nesustenabil.”

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
datorii
carduri de credit
fed