Grecia vinde în această toamnă participațiile deținute la principalele patru bănci

Grecia vinde în această toamnă participațiile deținute la principalele patru bănci
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iul 2023

Grecia va începe în această toamnă vânzarea participațiilor deținute la principalele patru bănci, au declarat pentru Reuters surse din domeniul bancar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) va vinde separat participațiile la National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank, pe care le-a achiziționat după ce a injectat aproximativ 50 miliarde de euro pentru recapitalizarea creditorilor, în timpul crizei datoriilor suverane, scrie Agerpres.

Medicii germani recomandă introducerea siestei pe perioada verii, după modelul consacrat în sudul Europei CITEȘTE ȘI Medicii germani recomandă introducerea siestei pe perioada verii, după modelul consacrat în sudul Europei

Prima va fi scoasă la vânzare participația de 1,4% deținută de HFSF la Eurobank, susțin sursele. Conducerea băncii anunțase că intenționează să răscumpere acțiunile în semestrul doi.

"Eurobank va prezenta o propunere către HFSF pentru răscumpărarea acțiunilor până la finalul lunii august", au declarat sursele.

De asemenea, HFSF deține 9% din Alpha, 27% din Piraeus Bank și 40,4% din National Bank of Greece.

"A doua vânzare va implica probabil o participație de aproximativ 20% la National Bank of Greece", dar încă nu a fost luată o decizie finală, adaugă sursele.

Anul acesta, acțiunile băncile elene au crescut cu aproximativ 68%, pe fondul așteptărilor că Grecia își va recâștiga ratingul de tip "investment-grade" (recomandat pentru investiții) în 2023, după 13 ani în care a fost retrogradată la "junk" (nerecomandat pentru investiții),

În 2022, băncile elene și-au redus rata creditelor neperformante sub 8%, de la 45% în 2016. Toate au raportat profituri în 2022, pe fondul dobânzilor mai ridicate.

Băncile speră să reia plata dividendelor în 2023, pentru prima dată de când a izbucnit Grecia criza datoriilor suverane în 2010.

Vânzarea participațiilor deținute de HFSF la Piraeus Bank și Alpha Bank ar putea avea loc spre finalul acestui an sau în 2024", au declarat sursele.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
banci