Guvernul din Lituania propune taxarea temporară a profiturilor excesive ale băncilor

Guvernul din Lituania propune taxarea temporară a profiturilor excesive ale băncilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mar 2023

Ministerul de Finanțe din Lituania a propus taxarea temporară a profiturilor excesive ale băncilor, pentru a obține 510 milioane de euro în 2023 și în 2024, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profiturile băncilor din statul baltic au crescut semnificativ în urma majorării dobânzilor, pentru contracararea inflației ridicate, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT LIVE Gabriel Barta, fondator RongoDesign: Așteptăm pe cine are putere financiară. Ne luptăm de mai bine de doi ani să obținem o finanțare CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Gabriel Barta, fondator RongoDesign: Așteptăm pe cine are putere financiară. Ne luptăm de mai bine de doi ani să obținem o finanțare

Dacă legea va fi aprobată de Parlament, câștigurile de pe urma taxei impuse pe profiturilor excesive ale băncilor în 2023 și în 2024 vor fi folosite pentru cheltuielile de apărare, a anunțat ministrul de Finanțe, Gintare Skaiste.

Acesta a adăugat: "În mare parte, politica băncilor nu influențează profiturile, ele sunt obținute datorită circumstanțelor excepționale, și sunt probabil surprinzătoare chiar și pentru bănci".

Anterior, Guvernul și Banca Centrală a Lituaniei au analizat taxarea profiturilor excesive ale băncilor dar nu au precizat ce sumă s-ar obține.

Conform propunerii autorităților de la Vilnius, în 2023 și în 2024, va fi impusă o taxă de 60% asupra părții din veniturile din dobânzi ale băncii care sunt mai mari cu 50% decât media din ultimii patru ani.

Două grupuri suedeze dețin mai mult de jumătate din activele bancare din Lituania: Swedbank, ale cărei profituri în 2022 au urcat cu 64%, la 148 milioane de euro, și SEB, ale cărei profituri au crescut cu 49%, la 172 milioane de euro.

Atât SEB, cât și Swedbank vor fi afectate de taxă, a precizat guvernatorul Băncii Centrale a Lituaniei, Gediminas Simkus.

Băncile din Lituania ar putea obține un profit combinat de un miliard de euro în 2023 și în 2024, de trei ori mai mare decât nivelul din ultimii ani, susține Skaiste.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
taxe