Auchan nu cedează: mai deschide un magazin în Rusia. Cum explică UPDATE Reacție a Auchan

Auchan nu cedează: mai deschide un magazin în Rusia. Cum explică UPDATE Reacție a Auchan
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mar 2023

Retailerul francez Auchan intenționează să deschidă un nou magazin în Rusia în care să vândă aproape exclusiv produse marca proprie, în condițiile în care multe companii occidentale au ieșit de pe piața rusă după invadarea Ucrainei, transmite Reuters. UPDATE luni, 13 martie Auchan a transmis o reacție - Vezi mai jos

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Auchan Retail Russia a informat că noul magazin „My Auchan” va oferi un sortiment de aproximativ 900 produse, din care 90% vor fi produse alimentare marca proprie Auchan, arată Agerpres.

ANPC închide un târg tradițional CITEȘTE ȘI ANPC închide un târg tradițional

Decizia Auchan de a-și menține prezența în Rusia a determinat Ucraina să ceară boicotarea lanțului francez de magazine.

Auchan susține că principala sa misiune în Rusia este de a aproviziona populația cu produse de calitate la prețuri accesibile.

FOTO Primark a lansat angajări pentru noul magazin din România CITEȘTE ȘI FOTO Primark a lansat angajări pentru noul magazin din România

Auchan are aproximativ 30.000 de angajați, 231 de magazine și afaceri online în Rusia.

UPDATE luni 13 martie Reprezentanții Auchan au transmis următoarele precizări:

"În urma publicării unei informații false de către Reuters, preluată acum de mai multe publicații media europene, Auchan neagă categoric deschiderea unui nou magazin în Rusia.

Nu, Auchan nu deschide noi magazine și nici nu creează noi spații de vânzare în Rusia.

Nu, Auchan nu și-a propus niciodată dublarea numărului de magazine în această țară. Această "informație" nu apare nicăieri în comunicările sau planurile strategice ale Auchan Rusia sau Auchan Retail. Aceasta este o știre falsă.

Da, Auchan Retail a oprit toate investițiile în filiala sa din Rusia.

Da, Auchan Retail respectă întocmai termenii embargourilor și sancțiunilor actuale, funcționând în cadrul strict al legii.

Auchan Rusia a anunțat pe 9 martie rebrandingul unui magazin deja existent în Moscova (sub marca Attak) în marca "MyAuchan", un format și o marcă de ultraproximitate inaugurate în această țară în 2016.

Auchan Retail rămâne astfel fidel angajamentului său de a rămâne deschis în Ucraina și Rusia, pentru a permite populației civile din aceste țări să aibă în continuare acces la o alimentație de calitate la cel mai corect preț. Această misiune continuă. "

De la începutul invaziei la scară largă în Ucraina, filiala rusă a companiei franceze Auchan ar fi furnizat bunuri armatei ruse în teritoriile ucrainene ocupate sub pretextul ajutorului umanitar pentru civili, arată o investigație comună The Insider, Le Monde și Bellingcat, citată de cotidianul ucrainean Pravda. UPDATE Vezi mai jos reacția Auchan

Livrările au constat atât în bunuri din depozitele Auchan, cât și în bunuri colectate de voluntari în magazinele Auchan din diferite regiuni ale Rusiei, scrie G4Media.ro.

Peste 32 km de pistă de biciclete, realizate în București. Proiectele, aflate în diferite stadii, totalizează aproximativ 60 de kilometri CITEȘTE ȘI Peste 32 km de pistă de biciclete, realizate în București. Proiectele, aflate în diferite stadii, totalizează aproximativ 60 de kilometri

Ancheta menționează o scrisoare care a fost trimisă angajaților magazinelor din Sankt Petersburg: „Stimați colegi, vă rugăm să pregătiți o cesiune pentru ajutor umanitar (pe baza listei din anexă) și să o trimiteți la magazinul Severny (Nord) în această seară, dați un feedback după ce paleții sunt gata.”

Bunurile din pachetul menționat mai sus nu arată ca un „ajutor umanitar”: șosete pentru bărbați cu mărimea 40; țigări (care nu sunt niciodată furnizate ca ajutor umanitar); brichete; aparate de ras; dar nimic pentru femei și copii. Cantitatea de bunuri (1.000 de tuburi de pastă de dinți și 500 de brichete) indică faptul că au fost mulți beneficiari, suficient pentru unul sau două batalioane.

Acest „ajutor umanitar” este apoi formalizat ca o achiziție de către 10 persoane juridice. Aceste companii sunt interconectate: toate deservesc Passazhiravtotrans din Sankt Petersburg, care, la rândul său, face parte din Comitetul pentru transporturi al orașului. Unele dintre aceste entități juridice, când au fost întrebate de jurnaliști, nu au ascuns faptul că bunurile au fost trimise către armata rusă.

Auchan nu s-ar fi limitat la magazinele sale din Sankt Petersburg în aprovizionarea trupelor de ocupație. Acest lucru este evidențiat de faptul că livrările au fost coordonate cu biroul din Moscova și că colectarea ajutoarelor în centrele comerciale deținute de Auchan a fost raportată și în alte regiuni. De exemplu, în Samara, Rybinsk și Vladimir ar fi fost înființate puncte de colectare a „ajutorului umanitar pentru Donbass” în magazinele Auchan.

CONFIRMARE VIDEO Tranzacție surpriză: Alecsandru Rasidescu vinde Stera Chemicals, printre principalii distribuitori de materii prime din România, marelui rival german CITEȘTE ȘI CONFIRMARE VIDEO Tranzacție surpriză: Alecsandru Rasidescu vinde Stera Chemicals, printre principalii distribuitori de materii prime din România, marelui rival german

Se pare că nu doar Auchan, ci și Leroy Merlin, care aparține aceluiași conglomerat de afaceri, ar fi furnizat bunuri în teritoriile ocupate. În orice caz, o înregistrare video din Mariupol, publicată în decembrie, arată membri ai Gărzii Tinere a Rusiei Unite descărcând paleți identici cu marca Leroy Merlin.

Auchan este acuzată de asemenea că ar fi colectat și ar fi transmis date despre angajații săi birourilor de înrolare militară și, după ce a fost anunțată mobilizarea, a ajutat birourile de înrolare să îndeplinească norma: angajații au primit notificări de încorporare chiar la locul de muncă și li s-a cerut să demisioneze.

Auchan este una dintre cele mai mari 10 companii străine din Rusia. În Rusia, lanțul francez Auchan operează 241 de magazine și are aproximativ 30.000 de angajați. Piața din țara agresoare generează 11% din veniturile companiei-mamă, Auchan Holding.

Anterior, directorul general al Auchan, Yves Claude, a declarat că lanțul va continua să opereze în Rusia, deoarece „acționează în interesul populației civile”.

UPDATE Precizări transmise de reprezentanții Auchan:

"După parcurgerea raportului de investigație realizat de publicația Le Monde și de grupurile de presă BellingCat și The Insider, Auchan Retail dorește să facă următoarele precizări:

Auchan Retail dezminte în mod categoric afirmațiile făcute în acest raport de investigație și interpretarea acestora.

Auchan Retail este extrem de surprins de aceste acuzații, care nu sunt în niciun caz coroborate cu
realitatea anchetei sale interne, care confirmă respectarea strictă a reglementărilor în vigoare.
Astfel, Auchan Retail reafirmă că magazinele care rămân deschise în Rusia au ca scop să permită
populației rusești accesul la hrană (ca și în Ucraina pentru populația ucraineană) și nu oferă niciun
fel de asistență voluntară sau activă pentru aprovizionarea altor categorii de consumatori decât
populația civilă rusă.

Auchan Retail nu organizează, nu susține și nu finanțează nicio colectă "caritabilă" pentru forțele
armate ruse.

Să luăm doar 2 exemple verificate chiar în această dimineață:

În martie 2022, la doar 3 săptămâni de la izbucnirea războiului, Primăria din Sankt Petersburg a
plasat o comandă, așa cum a procedat și cu un an înainte ca răspuns la epidemia de Covid. Nu
exista nimic în produsele comandate la momentul respectiv care să fi ridicat întrebări din partea
companiei cu privire la o anumită destinație finală. Nataliya Z. neagă afirmațiile formulate de Aleksei
R., care nu mai lucrează pentru companie din septembrie 2022, întrucât a părăsit brusc țara. În ceea
ce privește Auchan și echipele sale, această comandă a venit din partea Primăriei din Sankt
Petersburg pentru populațiile pe care le sprijină.

Mai mult, atunci când sunt propuse colecte consumatorilor, niciuna dintre acestea nu se face cu
acordul sau pe suprafața magazinului Auchan. Astfel, niciuna dintre aceste colecte de alimente nu
este finanțată de Auchan. Acesta este cazul proprietarului centrului comercial Kosmoport din
Samara care, exclusiv din propria inițiativă, a înființat un punct de colectare în galeria comercială
(care nu este deținută de Auchan), și nicidecum în magazinul Auchan. Echipele Auchan nu au oferit
niciun fel de asistență și nu au avut nicio putere de a interveni în această acțiune. În mod evident,
nu există nicio "colaborare" cu asociațiile. Așa cum este cazul oricărui cumpărător, persoană fizică
sau entitate juridică, Auchan nu are posibilitatea de a ști care este utilizarea finală a produselor
cumpărate.

Încă o dată, Auchan Retail dezminte în mod categoric afirmațiile făcute în acest raport de investigație și interpretarea lor"

viewscnt
Afla mai multe despre
auchan
rusia