Guvernul face cheltuieli suplimentare de 15 miliarde de lei în decembrie și trece de la excedent la deficit de 1,5% din PIB

Guvernul face cheltuieli suplimentare de 15 miliarde de lei în decembrie și trece de la excedent la deficit de 1,5% din PIB
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 28 ian 2016

Decembrie a fost luna cheltuielilor la stat. De la un excedent de 5,3 miliarde de lei în noiembrie, Guvernul a reușit să ajungă la un deficit de 10,3 miliarde de lei în ultima lună a anului. Cheltuielile totale au crescut cu 8% față de 2014, de la un plus de 4,8% cât arăta execuția bugetară la 11 luni. Ministerul de Finanțe spune că a alocat banii pentru investiții. Datele arată creșteri importante și la achizițiile de bunuri și servicii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La buget au intrat 233,6 miliarde de lei în 2015, cu 9% mai mult decât în 2014 în termeni nominali, potrivit execuției bugetare pe 2015, document publicat de Ministerul de Finanțe. Ponderea în PIB a fost de 33,1%, cu un punct nominal mai mult față de anul anterior, deși TVA la alimente a scăzut de la 24% la 9% în vară. De altfel, veniturile din TVA au crescut cu 12,3% anul trecut față de 2014 și au ajuns la 57,1 miliarde de lei, adică foarte aproape de nivelul contribuțiilor de asigurări.

Cheltuielile de la buget au fost de 243,9 miliarde de lei și au crescut ca pondere în PIB cu 0,8 puncte procentuale față de 2014, la 34,6%.

În 2015, bugetul prevedea o țintă de deficit mai mare decât cel de 1,47% realizat, la 1,85%. Ministrul de Finanțe, Anca Dragu, se așteapta ca deficitul să fie și mai mic, de 8 miliarde de lei la finele anului, deci 1,2% din PIB, așa cum a declarat într-un interviu acordat Profit.ro la jumătatea lunii decembrie. Acel procent mai poate fi atins doar dacă produsul intern brut nominal este considerabil mai mare decât cel estimat în buget, de 704,5 miliarde de lei. În 2014, deficitul a fost de 1,72% dintr-un PIB de 667,5 miliarde de lei.

“Creșterea cheltuielilor pe ultimele luni ale anului, și în special în luna decembrie au fost în principal pentru investiții, atât a celor finanțate din fonduri europene, cât și din surse proprii și cu finanțare rambursabilă”, se arată în nota explicativă a Finanțelor, care însoțește execuția bugetară.

EXCLUSIV Guvernul pregătește o amnistie fiscală pentru declararea voluntară a averilor ascunse CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul pregătește o amnistie fiscală pentru declararea voluntară a averilor ascunse

Ministerul spune că a cheltuit 15,1 miliarde de lei cu investițiile în decembrie, din care 7 miliarde de lei pentru susținerea proiectelor cu finanțare europeană, 87 de milioane de lei pentru proiecte cu finanțare rambursabilă și 8 miliarde de lei pentru cele finanțate din cheltuieli de capital. La capitolul fonduri europene, Guvernul lui Dacian Cioloș a încercat să dea cât mai multe fonduri pentru exercițiul bugetar trecut al Uniunii Europene, arată Finanțele.

„Având în vedere că finele anului 2015 a reprezentat perioada de eligibilitate a plăților aferente proiectelor din cadrul financiar 2007-2013, s-au făcut eforturi în vederea asigurării fondurilor necesare acestora, astfel încât doar în luna decembrie s-au plătit aproximativ 9,1 miliarde de lei, în timp ce media lunară a fost de cca. 1,5 miliarde de lei, din care 7 miliarde de lei au fost de natura investițiilor, restul fiind subvenții pentru agricultori și alte plăți în contul Uniunii Europene”, se mai arată în notă.

Cheltuielile de personal și cele cu bunurile și serviciile au crescut fiecare cu 3,2% față de 2014, la 53 de miliarde de lei, respectiv 40,8 miliarde de lei.

Totuși, decembrie arată o creștere importantă cu cheltuielile pe bunuri și servicii în comparație cu noiembrie, când nivelul acestora era de 34,2 miliarde de lei. Guvernele au tendința de a sparge mai mulți bani pe bunuri și servicii în ultima lună a anului. În decembrie 2014, Guvernul Ponta a cheltuit 5,7 miliarde de lei. Guvernul Cioloș a îmbunătățit performanța și a făcut plăți de 6,6 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit 2015
deficit bugetar
executie bugetara