Guvernul Ungariei extinde schema care limitează dobânzile creditelor ipotecare

Guvernul Ungariei extinde schema care limitează dobânzile creditelor ipotecare
scris 16 oct 2022

Guvernul Ungariei a decis să extindă o schemă existentă care limitează dobânzile creditelor ipotecare, începând cu 1 noiembrie, pentru a include credite ipotecare cu dobânzi fixe de până la 5 ani. 

Înghețarea dobânzilor pentru creditele ipotecare ale persoanelor fizice, impusă în acest an în cazul împrumuturilor cu dobândă variabilă, a făcut parte din eforturile guvernului de a proteja debitorii de creșterea ratelor dobânzilor, scrie News.ro.

Câciu: Sunt bani, inclusiv de pensii. Fără FMI! Ne vom împrumuta de pe piață. CITEȘTE ȘI Câciu: Sunt bani, inclusiv de pensii. Fără FMI! Ne vom împrumuta de pe piață.

Noua măsură vine după ce majorarea de urgență a dobânzii de referință a băncii centrale, efectuată vineri, a urmărit să susțină forintul, care s-a depreciat puternic în ultima perioadă.

Astfel, Banca Națională a Ungariei a anunțat o majorare de urgență a dobânzii pentru a opri deprecierea forintului, reluând cea mai drastică înăsprire monetară din Uniunea Europeană la mai puțin de o lună după ce a promis că îi va pune capăt. Instituția a majorat, în mod neașteptat, la o reuniune de urgență, rata dobânzii la facilitatea permanentă de creditare overnight (pe o zi), la 25%, de la 15,5%. Totodată, a anunțat o nouă facilitate de depozit pe o zi la o rată mai mare a dobânzii (de 18%) și a declarat că va furniza direct valută străină necesară pentru plata facturilor la importurile de energie.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
dobânda
limita
credit
ipotecar
guvern
forint