Împrumuturile companiilor din zona euro au încetinit

Împrumuturile companiilor din zona euro au încetinit
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 ian 2023

Creditarea companiilor din zona euro a încetinit semnificativ în decembrie, din cauza majorării dobânzilor și a perspectivelor economice sumbre, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Împrumuturile acordate în decembrie companiilor au urcat cu 6,3%, după un avans de 8,3% în noiembrie, în timp ce creditele acordate gospodăriilor au crescut cu doar 3,8%, după o expansiune de 4,1%, scrie Agerpres.

VIDEO&FOTO Întâlnire la Viena: Austriacul Nehammer și olandezul Rutte au pus la cale soarta Schengen. Mesaj către România CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Întâlnire la Viena: Austriacul Nehammer și olandezul Rutte au pus la cale soarta Schengen. Mesaj către România

"Încetinirea semnificativă a împrumuturilor acordate sectorului privat în decembrie arată că majorarea dobânzilor de către BCE începe să aibă efectul dorit. Vedem acum reduceri importante ale creditării companiilor, care reprezintă un semn al recesiunii", a apreciat economistul ING Bert Colijn.

Fluxul de împrumuturi către companii a fost negativ, la 16 miliarde de euro în decembrie, după un nivel de minus patru miliarde de euro în noiembrie.

În iulie, Banca Centrală Europeană a început majorarea dobânzilor, pentru a contracara inflația record, iar aceste evoluții au descurajat împrumuturile de la bănci, care au crescut mai lent dobânzile la credite.

Anul trecut, creșterea creditării a fost robustă, chiar dacă băncile au înăsprit accesul la fonduri, ceea ce reflectă parțial nevoia crescută de lichidități a firmelor pentru a acoperi costurile ridicate cu energia.

Creșterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activității economice, a încetinit la 4,1% în decembrie, de la 4,8% în noiembrie, sub estimările analiștilor intervievați de Reuters care mizau pe o creștere de 4,6%.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală europeană
imprumuturi