Inflația anuală din Marea Britanie a urcat la maximul ultimilor 30 de ani

Inflația anuală din Marea Britanie a urcat la maximul ultimilor 30 de ani
scris 19 ian 2022

Rata anuală a inflației din Marea Britanie a urcat, în decembrie, la 5,4%, maximul ultimilor 30 de ani. Atenția investitorilor se îndreaptă spre ședința de politică monetară pe care Banca Angliei o va avea pe 3 februarie, o nouă majorare de dobândă fiind luată în calcul.

Inflația anuală din Marea Britanie a accelerat de la 5,1% în noiembrie și a depășit așteptările din piață. Analiștii chestionați de Reuters anticipau o creștere de 5,2% a prețurilor de consum în luna decembrie.

APAPR: Fiscalitatea avantajează plățile eșalonate pentru pensiile private. Toate plățile lunare sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Titlurile de stat, cauza performanței sub inflație a fondurilor de pensii CITEȘTE ȘI APAPR: Fiscalitatea avantajează plățile eșalonate pentru pensiile private. Toate plățile lunare sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Titlurile de stat, cauza performanței sub inflație a fondurilor de pensii

În ritm lunar, inflația a fost de 0,5%, tot peste estimările analiștilor, care anticipau o creștere de 0,3% a prețurilor de consum.

Prețurile la energie, revenirea cererii și problemele cu lanțurile de aprovizionare continuă să tragă în sus rata inflației.

În luna decembrie, Banca Angliei a surprins analiștii cu prima majorare de dobândă din pandemie, mutare menită să țină în frâu inflația, în pofida riscurilor la adresa economiei generate de creșterea numărului de infecții cu Covid-19 la un nivel record. Guvernatorii băncii au votat 8 la 1 în favoarea majorării dobânzii de referință cu 15 puncte de bază, până la 0,25%

 

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
inflatie
preturi
rata inflatiei
inflatie record