Banca Angliei surprinde cu prima majorare de dobândă în pandemie. Acțiunile europene cresc

Banca Angliei surprinde cu prima majorare de dobândă în pandemie. Acțiunile europene cresc
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 16 dec 2021

Banca Angliei a surprins analiștii cu prima majorare de dobândă din pandemie, mutare prin care vizează să țină în frâu inflația, în pofida riscurilor la adresa economiei generate de creșterea numărului de infecții cu Covid-19 la un nivel record.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernatorii băncii au votat 8 la 1 în favoarea majorării dobânzii de referință cu 15 puncte de bază, până la 0,25%.

Banca Angliei a devenit astfel prima bancă centrală majoră care recurge la înăsprirea politicii monetare pentru a face față inflației în urcare, scrie Bloomberg.

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

În România, BNR a majorat, luna trecută, dobânda cheie la 1,75%.

Lira sterlină s-a apreciat cu până la 0,8% în raport cu dolarul, iar randamentele obligațiunilor britanice pe 10 ani au urcat cu 5 puncte de bază după anunțarea deciziei. Traderii preconizează acum o majorarea dobânzii-cheie la 1% până în septembrie.

Separat, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să mențină neschimbate ratele dobânzilor la ședința de politică monetară de astăzi, în linie cu estimările analiștilor, și a confirmat că programul de achiziționare a activelor în regim de urgență în caz de pandemie (PEPP), cu o valoare totală de 1,85 trilioane de euro, va continua până cel puțin la finele lunii martie 2022.

În același timp, programul convențional de achiziții lunare de active din zona euro va fi extins cu 6 luni, pentru a atenua impactul retragerii stimulilor prin PEPP.

Acțiunile europene s-au apreciat în urma informațiilor, indicele bursier Stoxx Europe 600 consemnând un avans de 1,47% în jurul orei 15:10 (ora României).

Piețele europene de capital au deschis tranzacțiile de joi puternic în urcare, după reacția favorabilă a investitorilor de pe Wall Street la anunțul Fed privind accelerarea calendarului de reducere a achizițiilor lunare de obligațiuni. De asemenea, banca centrală americană a indicat o majorare a dobânzilor în trei etape pentru anul viitor, cu două mai multe decât anticipa în septembrie.

Indicele FTSE 100 se aprecia cu 1% la ora menționată, referința DAX de la Frankfurt avansa cu 1,64%, iar indicele CAC 40 de la Paris cu 1,48%.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca angliei
majorare dobanda
inflatie
bce
banca centrala europeana
achizitii active
pandemie