EXCLUSIV Reorganizarea ANAF și MF - La ANAF vor fi desființate peste 3.000 de posturi

EXCLUSIV Reorganizarea ANAF și MF - La ANAF vor fi desființate peste 3.000 de posturi
scris 19 ian 2022

Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de Hotărâre de Guvern pentru reorganizarea structurilor Ministerului Finanțelor și ANAF. Proiectul, obținut de Profit.ro, prevede mutarea activităților de soluționare a contestațiilor și de soluții de preț în avans de la ANAF la Ministerul Finanțelor. Acest transfer, susținut de mai mulți ani de mediul de afaceri, a fost amânat în mai multe rânduri, cel mai recent în toamna anului trecut. Numărul secretarilor de stat va crește de la patru în prezent, la cinci.

În consecință, după mutare, numărul de posturi din organigrama Ministerului Finanțelor va crește, de la 1.715 în prezent, la 1.980. La ANAF noul număr de posturi este prevăzut la 22.275, ceea ce înseamnă că dispar din organigramă circa 3.300 de posturi (circa 250 prin transferul departamentelor de contestații și soluții de prețuri în avans la Finanțe și circa 2.700 prin mutarea personalului de la actuala Direcție Generală a Vămilor la noua structură Autoritatea Vamală Română).

PROFIT NEWS TV Marius Motofei, Business Operations & Public Sector Director, Vodafone România: Digitalizarea nu este doar un instrument, ci o strategie. Orchestrarea este cheia pentru a ajunge la succes CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Marius Motofei, Business Operations & Public Sector Director, Vodafone România: Digitalizarea nu este doar un instrument, ci o strategie. Orchestrarea este cheia pentru a ajunge la succes

Conform celor mai recent date de care dispune Profit.ro, numărul posturilor ocupate din Ministerul Finanțelor, pe organizarea actuală, este de 1.478 (din cele 1.715 din organigramă), în timp ce la ANAF sunt 22.403 angajați (din 25.582 posturi prevăzute).

Reorganizările de posturi între Ministerul Finanțelor și ANAF indică transferul a 255 de posturi de la Fisc la Finanțe, aferente celor două departamente  care vor fi mutate.

La ANAF au mai fost desființate posturi, neocupate, și la început de 2020, când organigrama a fost redusă cu 2.000 de posturi, de la 27.582 la 25.582.

FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

Proiectul include și referiri la noua structură a vămii, Autoritatea Vamală Română. Profit.ro a scris anterior că Ministerul Finanțelor lucrează la un proiect de hotărâre de guvern (separat de cel prezentat acum) pentru operaționalizarea noii structuri Autoritatea Vamală Română (AVR). Proiectul respectiv prevede creșterea schemei de personal de la cei 2.660 angajați ai DGV în prezent la 3.060 persoane, pentru a adăuga structuri suport, dar și reorganizarea direcțiilor, al căror număr crește de la două la șapte.

Prevederi din proiectul de HG

Pentru Ministerul Finanțelor

 • Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului Finanțelor este de 1.980, exclusiv demnitarii.
 • La articolul 3 alineatul (1), după punctul 139 se introduc opt noi puncte, pct.140 - 147, cu următorul cuprins:
  „140. soluționează contestațiile formulate împotriva titlurilor de creanță, precum și a altor acte administrativ-fiscale emise de organul central fiscal;
  141. reprezintă statul în fața instanțelor, ca subiect de drepturi și obligații privind raporturile juridice fiscale și vamale rezultate din activitatea de soluționare a contestațiilor formulate împotriva titlurilor de creanță, precum și a altor acte administrativ-fiscale emise de organul central fiscal;
  144. elaborează metodologii și proceduri privind emiterea soluțiilor fiscale individuale anticipate,
  145. elaborează și emite actele administrative referitoare la soluția fiscală individuală anticipată;
  146. asigură și gestionează activitățile de schimb de informații în ceea ce privește Acțiunea 5 BEPS, soluțiile fiscale individuale anticipate.
 • La articolul 10, alineatul (6) se modifică și va avea următorul cuprins:
  "(6) Ministrul finanțelor este ajutat în activitatea de conducere a ministerului de 5 secretari de stat, numiți prin decizie a prim-ministrului."

Pentru ANAF

 • La articolul 7, litera A, punctele 25, 32, 36 și 41 - 45 se modifică și vor avea următorul cuprins:
  "25. Agenția Națională de Administrare Fiscală poate exercita prin Direcțiile generale regionale ale finanțelor publice și prin Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili anumite atribuții stabilite prin ordin al ministrului finanțelor legate de activitatea de soluționare a contestațiilor formulate împotriva titlurilor de creanță, precum și a altor acte administrativfiscale emise de organul fiscal central;
  32. reprezintă statul în fața instanțelor și a organelor de urmărire penală, ca subiect de drepturi și obligații privind raporturile juridice fiscale, precum și orice alte raporturi juridice rezultate din activitatea Agenției, direct sau prin direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, în baza mandatelor transmise; renunțarea la calea de atac, în litigiile care au legătură cu raporturile juridice fiscale, precum și cu orice alte raporturi juridice rezultate din activitatea Agenției, se va face conform procedurii stabilite prin ordin al președintelui Agenției;
 • "(6) Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Agenției și structuri subordonate este de 22.275 inclusiv președintele, vicepreședinții și posturile aferente cabinetelor demnitarilor.”
viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
anaf
angajati
reorganizare
contestatii
solutii pret in avans