Inflația în SUA a înregistrat o scădere peste așteptări, Dolarul se depreciază semnificativ

 Inflația în SUA a înregistrat o scădere peste așteptări, Dolarul se depreciază semnificativ
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2022

Inflația în SUA a înregistrat o scădere peste așteptări în luna noiembrie, ceea ce deschide calea pentru o acțiune mai modestă din partea Rezervei Federale americane (Fed), informează AFP. În urma informației, dolarul american s-a depreciat semnificativ.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În jurul orei 13.35 GMT, dolarul era în scădere cu 1,05%, fiind cotat la 1,0649 dolari pentru un euro și înregistra de asemenea o scădere semnificativă în raport cu lira sterlină și yenul japonez, scrie Agerpres.

Boicot al transportatorilor la benzinăriile austriecilor CITEȘTE ȘI Boicot al transportatorilor la benzinăriile austriecilor

Conform datelor privind indicele prețurilor de consum publicate marți de Departamentul american al Muncii, inflația a înregistrat o încetinire peste așteptări în luna noiembrie, până la un avans de 7,1% în ritm anual, după o creștere cu 7,7% în octombrie.

Comparativ cu luna anterioară, prețurile nu au crescut decât cu 0,1% în luna noiembrie, după un avans de 0,4% în octombrie. Analiștii intervievați de MarketWatch prognozau o rată anuală a inflației de 7,3% și o creștere cu 0,2% a prețurilor de la o lună la alta.

GRAFICE Sistemul bancar românesc a trecut pe excedent de lichiditate pentru prima oară de la începutul războiului din Ucraina CITEȘTE ȘI GRAFICE Sistemul bancar românesc a trecut pe excedent de lichiditate pentru prima oară de la începutul războiului din Ucraina

Rata anuală a inflației a început să încetinească, pe măsură ce încep să se risipească efectele majorărilor de prețuri de la finele anului trecut. În plus, politica Rezervei Federale de majorare agresivă a dobânzilor începe și ea să afecteze cererea.

Datele privind rata inflației în luna noiembrie au fost publicate într-un moment în care oficialii Rezervei Federale americane se reunesc pentru ultima ședință de politică monetară din acest an. Analiștii se așteaptă ca oficialii Fed să decidă miercuri o majorare a costului creditului cu 50 de puncte de bază, după patru majorări succesive de câte 75 de puncte de bază.

Președintele Fed, Jerome Powell, a spus luna trecută că banca centrală a SUA ar putea să înceapă să își reducă amploarea majorărilor de dobândă "chiar din luna decembrie".

viewscnt
Afla mai multe despre
dolar
sua