Iohannis: E constituțional ca Guvernul să-și asume răspunderea pe proiectul de buget. Orban: Eu n-am vorbit încă de angajarea răspunderii

Iohannis: E constituțional ca Guvernul să-și asume răspunderea pe proiectul de buget. Orban: Eu n-am vorbit încă de angajarea răspunderii
scris 5 dec 2019

În timp ce președintele Iohannis a declarat că este constituțional ca Guvernul să-și asume răspunderea pe proiectul legii bugetului de stat, premierul Orban a declarat presei că el nu vorbit public de o astfel de ipoteză, obiectivul Executivului fiind adoptarea proiectului până la finele anului.

”În condițiile unui guvern puternic minoritar, este evident că asumarea răspunderii este o metodă de legiferare delegată care poate să funcționeze, pentru orice tip de lege. Constituția nu face diferențe între anumite tipuri de lege care pot sau n-ar putea fi asumate de Guvern. Orice lege poate să fie prezentată cu asumarea răspunderii Guvernului, dar asta este strict o decizie a Guvernului și, dacă se va face, cu siguranță veți primi această informație de la Guvern și nu de la mine”, a spus șeful statului, întrebat dacă asumarea răspunderii Guvernului pentru legea bugetului pe 2020 ar fi o variantă bună.

”Este constituțional și este posibil să-și asume Guvernul răspunderea pentru orice fel de lege”, a spus Iohannis, întrebat dacă ar fi de acord cu această opțiune a Guvernului.

Aviz: Indemnizația de șomaj va fi majorată anual, asemenea alocației de stat pentru copii CITEȘTE ȘI Aviz: Indemnizația de șomaj va fi majorată anual, asemenea alocației de stat pentru copii

Cu câteva minute înainte de declarația președintelui, premierul Orban a fost întrebat și el de presă dacă Guvernul își va angaja răspunderea pe legea bugetului, dar a evitat să dea un răspuns clar.

”Dumneavoastră vorbiți de angajarea răspunderii, eu n-am vorbit încă de angajarea răspunderii. Obiectivul nostru este să finalizăm într-un termen cât mai rezonabil proiectul legii bugetului de stat și să-l trimitem în dezbaterea Parlamentului. Obiectivul nostru este acela ca legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale de stat să fie adoptate până la sfârșitul anului”, a declarat Ludovic Orban.

Acesta a confirmat doar informația anunțată în exclusivitate de Profit.ro privind angajarea răspunderii Guvernului pe legea plafoanelor bugetare, act normativ care precede legea bugetului de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
buget
angjarae
asumare
raspundere
guvern
presedinte
iohannis
orban