EXCLUSIV Guvernul ia în calcul angajarea răspunderii inclusiv pe Legea plafoanelor bugetare

EXCLUSIV Guvernul ia în calcul angajarea răspunderii inclusiv pe Legea plafoanelor bugetare
scris 3 dec 2019

Premierul Orban și ministrul Finanțelor Publice au cerut, luni, în cadrul Biroului Politic Național acordul conducerii PNL pentru ca Guvernul să își angajeze răspunderea, odată cu proiectul de abrogare și modificare a unor prevederi din OUG nr. 114/2018, și asupra legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020. Plafoanele din lege trebuie respectate în dezbaterea parlamentară a bugetului de anul viitor, liberalii urmărind astfel ca deficitul bugetar propus să nu poată fi modificat de opoziție.

De ce este important: Potrivit prevederilor art.26 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr.69/2010, republicată, odată cu Strategia fiscal-bugetară, Guvernul depune la Parlament și proiectul Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați. Sunt stabilite astfel plafoanele pentru soldul bugetului general consolidat exprimat ca pondere în produsul intern brut, precum și pentru cheltuielile de personal. Tot în acest mod este stabilit plafonul aprobat pentru datoria guvernamentală, plafoanele privind finanțările rambursabile ale unităților administrativ-teritoriale sau plafonul privind emiterea de garanții de către Guvern.

Este bine de știut: Anul acesta, majoritatea PSD a modificat în Parlament legea privind plafoanele cu scopul majorării deficitului bugetar pentru a fi cuprinsă și creșterea alocației copiilor votată tot de legislativ. Parlamentul adoptase înainte de buget Legea plafoanelor bugetare cu un deficit de 2,55 din PIB, care a fost crescut astfel la 2,76%. Curtea Constituțională a decis, însă, în martie, la sesizarea președintelui Iohannis că modificarea legii plafoanelor bugetare a fost neconstituțională, astfel că Guvernul a fost obligat să emită apoi o ordonanță de modificare a legii în sensul majorării deficitului.

Costul caselor de marcat cu jurnal electronic va putea fi dedus din impozit CITEȘTE ȘI Costul caselor de marcat cu jurnal electronic va putea fi dedus din impozit

Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că, în urma discuției din Biroul Politic Național al PNL, Guvernul ia în calcul angajarea răspunderii inclusiv asupra legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020.

Prin angajarea răspunderii, plafoanele bugetare nu vor putea fi modificate decât dacă Guvernul aprobă vreun amendament propus de partide.

”Este evitată astfel posibilitatea ca majoritatea PSD să încerce modificarea structurii bugetare și deficitului avut în vedere de Guvern”, au precizat pentru Profit.ro sursele citate.

Dacă, după depunerea la Parlament, opoziția nu depune moțiune de cenzură, proiectul de lege privind plafoanele bugetare va fi considerat adoptat.  

Actualii guvernanți se tem de scăderea economiei în UE și vor modificarea Codului Muncii la șomaj tehnic și indemnizația de șomaj CITEȘTE ȘI Actualii guvernanți se tem de scăderea economiei în UE și vor modificarea Codului Muncii la șomaj tehnic și indemnizația de șomaj

Guvernul își va asuma răspunderea săptămâna aceasta pentru abrogarea prevederilor Ordonanței de Urgență 114, modificată ulterior prin OUG 19, a declarat luni premierul Ludovic Orban.

”Din păcate, vedem că la nivelul Parlamentului, dezbaterile care se oparte în jurul OUG 114 nu se duc în direcția pe care ne-o dorim. Obiectivul nostru este de a anula prevederile legate de domeniul energiei, taxarea în domeniul energiei, de asemenea plafonarea prețului la care vând producători energia electrică și gazul natural către consumatori", a declarat Orban.

Și abrogarea prevederilor referitoare la supraimpozitarea sectorului financiar-bancar este urmărită prin asumarea răspunderii guvernului.

"De asemenea, obiectivul nostru îl reprezintă abrogarea suprataxării în domeniul comunicațiilor, abrogarea prevederilor profund nocive privind funcționarea pilonului doi de pensii, abrogarea prevederilor legate de fantomaticul fond de dezvoltare și investiții, care a inventat existența unor bani care, în realitate, sunt doar pe hârtie, nicidecum nu există în buget, pentru a da o formă de mită pentru primarii PSD, a căror implicare în campania electorală pentru prezidențiale a fost urmărită de fostul Guvern Dăncilă", spune primul ministru.

Facilitățile pentru sectorul construcțiilor prevăzute în OUG 114 vor fi însă menținute.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
agajare
asumare
raspundere
parlament
plafoane
indicatori
buget
bugetar
lege
orban
pnl