Decizie finală: A fost eliminată supraimpozitarea contractelor de muncă part-time

Decizie finală: A fost eliminată supraimpozitarea contractelor de muncă part-time
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 dec 2019

Plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, a adoptat prin vot eliminarea din Codul Fiscal a supraimpozitării contractelor de muncă part-time, parte a aceluiași proiect de lege inițiat în vară de peste 50 de parlamentari PNL, printre care actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, care prevede și eliminarea supraaccizei la carburanți.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Ambele măsuri fac parte din programul de guvernare al PNL.

Proiectul liberalilor nu includea calcule concrete de impact bugetar, însă în expunerea de motive se afirma că "(...) măsurile propuse vor avea un impact favorabil agregat asupra bugetului de stat (...)". Aceste măsuri vor fi incluse în bugetul de stat pe 2020.

Piața locală IT crește și se va apropia de 6 miliarde de euro în acest an. Exportul reprezintă 80% CITEȘTE ȘI Piața locală IT crește și se va apropia de 6 miliarde de euro în acest an. Exportul reprezintă 80%

Contractele part-time au fost impozitate cel puțin la nivelul salariului minim începând cu august 2017. Chiar dacă angajații lucrează un număr mai mic de ore, angajatorii plătesc contribuții și taxe la nivelul salariului minim brut pentru 8 ore. Salariul de bază minim brut crește din ianuarie la 2.230 lei lunar, dar nu și pentru personalul cu studii superioare și vechime în muncă de cel puțin un an, pentru care salariul de bază minim, fără a include sporuri și alte adaosuri, va fi menținut la 2.350 lei lunar.

După cum a relatat Profit.ro la acea dată, 14% din contractele cu timp parțial au fost schimbate la normă întreagă începând cu prima lună de aplicare a legislației care a introdus plata contribuțiilor de asigurări sociale cel puțin la nivelul salariului minim brut pentru cei care obțin venituri din contracte de muncă part time.

Schimbarea introdusă în vara lui 2017 de căte Guvern prevedea că, pentru veniturile realizate în baza contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, inclusiv în cazul celor care prevăd plata în acord, al căror nivel este sub cel al salariului minim brut pe țară garantat în plată, venitul luat în calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contribuțiilor sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este venitul realizat, chiar dacă acesta este sub nivelul salariului minim. În cazul în care o persoană cumulează din mai multe contracte de muncă venituri mai mari decât salariul minim, baza de calcul a rămas, la fel ca anterior modificării, totalul veniturilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
contracte de munca part time
salariu minim pe economie
supraimpozitare contracte de munca part time
guvernul orban
program guvernare pnl