Isărescu: Roborul scade de vreo două luni încoace, nu are nicio legătură cu ”taxa pe lăcomie”

Isărescu: Roborul scade de vreo două luni încoace, nu are nicio legătură cu ”taxa pe lăcomie”
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 ian 2019

Indicele Robor scade de două luni, în contextul în care anticipațiile inflaționiste au fost în scădere încă din vara anului trecut, iar această scădere nu are legătură cu ”taxa pe lăcomie”, anunțată recent de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus, marți, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În 6 decembrie, potrivit datelor afișate de BNR, indicele Robor la trei luni a scăzut atunci la 3,08%, cel mai mic nivel din luna iulie a anului 2018, scrie News.ro.

În 18 decembrie, Eugen Teodorovici a anunțat că, Guvernul va introduce, de la 1 ianuarie 2019, o ”taxă pe lăcomie” pe activele băncilor, acestea urmând să fie taxate diferențiat, în funcție de nivelul Robor la 3 și la 6 luni. Guvernul speră să obțină suplimentar 3,6 miliarde de lei în 2019, din această nouă taxă.

Companii mari de pe Wall Street vor înființa o bursă low-cost pentru a concura NYSE și Nasdaq CITEȘTE ȘI Companii mari de pe Wall Street vor înființa o bursă low-cost pentru a concura NYSE și Nasdaq

Marți, Isărescu a subliniat că indicele Robor pe termene mai îndelungate a început să scadă încă din septembrie, în ton cu scăderea anticipațiilor legate de inflație, fără legătură cu această taxă.

”Roborul scade de vreo două luni, nu există o legătură. Ratele Robor pe termen foarte scurt, ele sunt foarte sensibile la lichiditatea din piață. (…) Cele pe termene mai îndelungate depind și de lichiditate și de evoluția dobânzilor pe termen mai scurt, dar depind și de percepția analiștilor, a băncilor. (…) Astă-vară s-a conturat această încredere că inflația va scădea, iar anticipațiile inflaționiste au fost în scădere. Și, dacă vă uitați la evoluția Robor pe termene mai îndelungate, veți vedea că a început să scadă ușor din septembrie. Graficele sunt concludente. Nu are deloc legătură cu taxa”, a spus Isărescu.

Totodată, întrebat ce va face în acest an, după expirarea mandatului, Isărescu a spus că ”Parlamentul va hotărî”.

viewscnt
Afla mai multe despre
isarescu
robor