BNR vede incertitudini din nefinalizarea bugetului pe 2019 și măsurile fiscale „intempestive”

BNR vede incertitudini din nefinalizarea bugetului pe 2019 și măsurile fiscale „intempestive”
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 8 ian 2019

Banca Națională a României consideră că politica fiscală și de venituri aduce incertitudini cu privire la evoluția inflației în acest an, după modificarea Codului fiscal și introducerea de noi taxe, precum și ca urmare a lipsei unui proiect de buget, potrivit comunicatului de presă al Consiliului de Administrațe al băncii centrale.

Mai jos, comunicatul BNR de după ultima ședință de poltică monetară:

Urmărește-ne și pe Google News

Rata anuală a inflației IPC a coborât la 3,43 la sută în noiembrie 2018 (de la 5,03 la sută în luna septembrie și 4,25 la sută în octombrie), revenind în intervalul de variație al țintei staționare, pe fondul unor efecte de bază și al conduitei atent calibrate a politicii monetare. Efectele de bază dezinflaționiste au marcat în principal evoluția prețurilor volatile și a celor administrate, influențate și de scăderile consemnate în luna noiembrie pe segmentul combustibililor și pe cel al legumelor și fructelor.

Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Rata anuală a inflației CORE 2 ajustat (care elimină din calculul inflației IPC prețurile administrate, volatile, ale produselor din tutun și ale băuturilor alcoolice, prețuri asupra cărora influența politicii monetare este puțin semnificativă sau nulă) și-a accentuat ușor traiectoria descendentă, scăzând la 2,5 la sută în noiembrie, de la 2,78 la sută în luna septembrie. Descreșterea a continuat să fie determinată în principal de segmentul produselor alimentare procesate și de cel al serviciilor, sub influența unor efecte de bază și a evoluției cursului de schimb al monedei naționale în raport cu euro din luna noiembrie.

VIDEO Prețul gazelor a fost plafonat și pentru protejarea furnizorilor. Vâlcov a creat din vorbe un colos energetic franco-german imaginar și l-a acuzat că plătește taxe infime CITEȘTE ȘI VIDEO Prețul gazelor a fost plafonat și pentru protejarea furnizorilor. Vâlcov a creat din vorbe un colos energetic franco-german imaginar și l-a acuzat că plătește taxe infime

Rata medie anuală a inflației IPC în luna noiembrie și-a menținut nivelul de 4,6 la sută consemnat în luna octombrie (de la 4,5 la sută în luna septembrie); un parcurs similar a urmat și rata medie anuală calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum, care și-a păstrat nivelul de 4,0 la sută atins în luna octombrie (de la 3,8 la sută în luna septembrie).

Creșterea economică în trimestrul III 2018 a continuat să se accelereze ușor în termeni anuali, până la 4,3 la sută, de la 4,1 la sută în trimestrul anterior, exclusiv pe seama creșterii mult peste așteptări a producției agricole. Pe partea cererii, contribuția majoritară la creșterea PIB a continuat să aparțină variației stocurilor, urmată de cea a consumului gospodăriilor populației, în timp ce formarea brută de capital fix și-a diminuat aportul negativ.

Exportul net și-a mărit contribuția negativă la dinamica PIB, pe fondul încetinirii relativ mai pronunțate a creșterii exporturilor de bunuri și servicii, determinând, alături de deteriorarea balanței veniturilor primare și a celei a veniturilor secundare, accelerarea creșterii deficitului de cont curent față de perioada similară a anului anterior.

Asociația administratorilor de pensii: Propunerile Guvernului pentru Pilonul II aruncă România în haos. Populația, economia și investitorii, grav afectați de noile măsuri propuse prin OUG CITEȘTE ȘI Asociația administratorilor de pensii: Propunerile Guvernului pentru Pilonul II aruncă România în haos. Populația, economia și investitorii, grav afectați de noile măsuri propuse prin OUG

Cele mai recente date statistice indică evoluții mixte în luna octombrie 2018, comparativ cu trimestrul III: dinamică anuală în creștere a activității din comerțul cu amănuntul și serviciile prestate populației, persistența declinului lucrărilor de construcții, temperarea ritmului de creștere a producției industriale concomitent cu reaccelerarea creșterii comenzilor noi în industria prelucrătoare.

Cotațiile relevante ale pieței monetare interbancare și-au restrâns ecartul pozitiv față de rata dobânzii de politică monetară în ultimele două luni din 2018, iar cursul de schimb leu/euro a rămas relativ stabil până spre finalul anului 2018.

Creditul acordat sectorului privat și-a accelerat creșterea anuală în luna octombrie, iar în luna noiembrie s-a temperat ușor, media acestei creșteri rămânând marginal superioară celei din trimestrul III. Evoluția a fost susținută de relativa revigorare a dinamicii creditului acordat societăților nefinanciare – pe seama componentei în valută – , precum și de prelungirea ritmului înalt de creștere al celui destinat populației, în ușoară încetinire totuși față de trimestrul III. Ponderea creditului în lei în total credit neguvernamental s-a majorat la 65,6 la sută în luna noiembrie, de la un minim de 35,6 la sută în mai 2012.

Cele mai recente evaluări relevă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflației și a menținerii ei pe orizontul foarte scurt de timp ușor sub limita superioară a intervalului țintei de inflație, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflației din noiembrie 2018.

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Focus Sat a fost vândută, alături de alte trei companii UPC, pentru 180 milioane euro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Focus Sat a fost vândută, alături de alte trei companii UPC, pentru 180 milioane euro

Incertitudinile și riscurile asociate perspectivei inflației sunt amplificate de ritmul creșterii economiei zonei euro și a celei globale, și de conduita politicii monetare a BCE și a băncilor centrale din regiune. Relevante sunt și conduita politicii fiscale și a celei de venituri, date fiind inclusiv nefinalizarea proiectului de buget pe anul 2019, precum și caracterul intempestiv și conținutul setului de măsuri fiscale și bugetare intrate în vigoare de la 1 ianuarie.

În ședința de astăzi, pe baza evaluărilor și a datelor disponibile în acest moment, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an; totodată, a decis menținerea la 1,50 la sută pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit și la 3,50 la sută pe an a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Deciziile Consiliului de administrație al BNR au ca scop asigurarea și menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile și în condițiile prezervării stabilității financiare. Consiliul de administrație subliniază că mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale care să stimuleze potențialul de creștere pe termen lung sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor eventuale evoluții adverse.

Minuta deliberărilor privind adoptarea deciziei de politică monetară în cadrul ședinței de astăzi va fi publicată pe website-ul BNR în data de 15 ianuarie 2019, la ora 15:00. Conform calendarului anunțat, următoarea ședință a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 7 februarie 2019, când va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflației.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
politica monetara