Italia vine cu clarificări: Noua taxă pe bănci nu va depăși 0,1% din active

Italia vine cu clarificări: Noua taxă pe bănci nu va depăși 0,1% din active
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 aug 2023

Autoritățile italiene au decis să vină cu clarificări, după ce anunțul suprinzător cu privire la introducerea unei taxe pe profiturile suplimentare ale băncilor a provocat scăderi importante la bursă, precizând că a fost impus un plafon de 0,1% din activele totale ale unei bănci, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Indicele bursier care regrupează acțiunile băncilor italiene a închis ședința de marți în scădere cu 7,6% în condițiile în care titlurile Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă italiană, au înregistrat o scădere de 8,6% iar acțiunile BPER s-au prăbușit cu 10,9%.

PROFIT NEWS TV Antreprenor de România – Lucian Alexandru Toader, fondator Alt.Real: Ne dorim ca în următorii 2 ani să ne extindem și în Europa de Sud-Est. Oportunitatea e una clară CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Antreprenor de România – Lucian Alexandru Toader, fondator Alt.Real: Ne dorim ca în următorii 2 ani să ne extindem și în Europa de Sud-Est. Oportunitatea e una clară

Chiar dacă și alte state din Europa, precum Spania și Ungaria, au introdus taxe pe profiturile suplimentare ale băncilor, analiștii sunt de părere că decizia autorităților italiene a luat piața pe nepregătite și a afectat în mod serios încrederea investitorilor. La scurt timp după ce vicepremierul Matteo Salvini a anunțat că Italia a convenit o "retragere de 40% din profiturile suplimentare în valoare de mai multe miliarde de euro ale băncilor" pentru 2023, valoarea de piață a băncilor italiene a scăzut cu 9,5 miliarde de euro, scrie Agerpres.

În încercarea de a liniști piețele, autoritățile italiene au venit marți seara cu clarificări precizând că impactul ar putea fi limitat pentru unele bănci iar noua taxă nu va depăși 0,1% din activele totale ale unei bănci. În plus, băncile care au majorat deja dobânzile pe care le oferă deponenților "nu vor vedea un impact semnificativ ca o consecință a regulilor aprobate ieri", a informat Ministerul de Finanțe de la Roma.

La fel ca și restul băncilor europene, băncile italiene au înregistrat o creștere semnificativă a profitului lor net ca urmare a majorării dobânzilor. De exemplu, profitul net al Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă italiană, a urcat cu 80% până la 4,2 miliarde de euro în primul semestru, în timp ce rivalul UniCredit a raportat un profit net semestrial de 4,4 miliarde de euro. 

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
banci