Lege adoptată de deputați: 11 aprilie devine „Ziua educației financiare”

Lege adoptată de deputați: 11 aprilie devine „Ziua educației financiare”
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2022

Deputații au adoptat legea prin care ziua de 11 aprilie este instituită „Ziua educației financiare”, anunță Camera Deputaților, într-un comunicat. Inițiatorul proiectului, deputatul George Tuță, spune că educația financiară este despre a le deschide ochii românilor către mijloace simple de acces la produse financiare de bază, iar președintele ASF, Nicu Marcu, arată că adoptarea inițiativei e utilă pentru a crește importanța unui domeniu cu implicații fundamentale în dezvoltarea economică a societății. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Parlamentul, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Institutul de Studii Financiare, precum și alte autorități ale administrației publice centrale și locale pot organiza manifestări publice, simpozioane, seminarii, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice, în domeniul educației financiare, dedicate acestei zile.

Inițiatorul proiectului, deputat PNL, a avut sprijinul a încă 50 de parlamentari de la mai multe partide politice. "Educația financiară nu este despre cum să îi transformăm pe români peste noapte în experți pe burse sau pe fonduri mutuale. De fapt, educația financiară este despre a le deschide ochii către mijloace simple de acces la produse financiare de bază - internet banking, creditare, economisire sau investiții. Este despre a-i învăța să își deschidă un cont și despre a-i face să participe activ la mersul economiei reale, despre a le oferi românilor instrumentele care să le permită accesul la un grad mai mare de bunăstare", a declarat deputatul George Tuță.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a salutat adoptarea legii, arătând că România are nevoie de creșterea gradului de cuprindere a educației financiare atât la nivelul publicului larg, cât și la nivelul elevilor și studenților, pentru că doar așa vom putea avea piețe financiare dezvoltate și consumatori bine informați, care să ia decizii financiare în deplină cunoștință de cauză.

„Educația financiară timpurie este o direcție strategică de acțiune pentru A.S.F. și reprezintă piatra de temelie pentru schimbarea de paradigmă în ceea ce privește locul pe care se va situa România, în viitor, în clasamentele țărilor cu un grad ridicat de educație financiară. Ziua Educației Financiare va reprezenta un bun prilej de a celebra în fiecare an importanța acestui domeniu, care are implicații fundamentale în dezvoltarea economică a societății românești”, a declarat Nicu Marcu, Președintele ASF.

Din anul 2015, de când ASF a lansat programele sale de educație financiară și până în prezent, lectorii Autorității au susținut cursuri și prezentări pentru aproape 4.000 de profesori, peste 18.000 de studenți și circa 162.300 de elevi din toate ciclurile de învățământ.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ziua educatiei financiare
nicu marcu
asf