BCE, pregătită să lanseze un mecanism de conversie valutară pentru refugiații ucraineni, dar cu garanții de la UE

BCE, pregătită să lanseze un mecanism de conversie valutară pentru refugiații ucraineni, dar cu garanții de la UE
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 29 mar 2022

Banca Centrală Europeană (BCE) este pregătită să organizeze o schemă pentru ca milioane de refugiați ucraineni să își poată schimba hrivnele în euro, cu condiția ca UE să ofere o garanție care să acopere riscul băncii, potrivit Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aproape 4 milioane de ucraineni au fugit până acum în UE în urma invaziei rusești, însă se confruntă cu probleme în ceea ce privește schimbul de bani, deoarece puține bănci vor să cumpere moneda unei țări aflate în război.

Profit.ro a relatat recent că BCR le-a cerut românilor să trimită petiții către autorități și alte societăți financiare pentru ca acestea să se implice în susținerea financiară a refugiaților ucraineni, arătând că este singura bancă din Europa de Est care acceptă să cumpere bancnotele ucrainene.

Nuclearelectrica distribuie dividende de aproape 600 milioane lei CITEȘTE ȘI Nuclearelectrica distribuie dividende de aproape 600 milioane lei

Surse au declarat pentru Reuters la începutul lunii că BCE lucrează la un mecanism de conversie valutară, documentul de lucru, consultat acum de agenție, prezentând mai multe opțiuni pentru modul în care ar putea fi realizat acesta.

"Opțiunea preferată ar fi ca BCE și băncile centrale naționale din Eurosistem să acționeze ca agenți fiscali pentru Uniune", se arată în documentul BCE, trimis Comisiei Europene săptămâna trecută.

În cadrul acestei opțiuni, guvernele UE ar mandata BCE să implementeze facilitatea și, pentru a respecta interdicția de finanțare monetară a guvernelor de către bancă, ar furniza băncii banii necesari pentru a îndeplini acest mandat.

"Opțiunea alternativă se bazează pe un mandat acordat BCE de către banca centrală a Ucrainei", potrivit documentului citat.

BCE ar semna un acord cu banca centrală a Ucrainei pentru a acționa în calitate de agent al acesteia, iar UE, prin bugetul său, ar acorda o garanție pentru a acoperi riscul ca Banca Ucrainei să nu fie în măsură să onoreze acordul din cauza războiului. Acordul ar urma să includă rata de schimb pentru schimbarea hrivnei în euro, suma maximă și perioada în care sistemul ar fi operațional.

Deși propunerea BCE se referă la euro, banca centrală a declarat că schema ar putea fi extinsă pentru a include țări UE care nu folosesc euro.

Majoritatea refugiaților ucraineni s-au îndreptat spre Polonia, care a anunțat că a primit 2,3 milioane de persoane până în prezent. Refugiați au ajuns în număr mare și în România, Slovacia și Ungaria. Dintre acestea, doar Slovacia este membră a zonei euro.

Un oficial UE a declarat că există un sprijin larg în rândul țărilor UE pentru o garanție la nivelul blocului propusă de BCE, deoarece aceasta ar însemna ca riscurile să fie împărțite mai echitabil între țările UE.

În prezent, riscurile legate de schimbul valutar afectează în principal băncile centrale naționale din țările în care refugiații sunt cei mai numeroși.

Propunerea BCE este distinctă de un alt plan analizat în prezent de guvernele UE, conform căruia fiecare refugiat ucrainean ar putea schimba până la 10.000 de hrivne (311 euro) într-o monedă UE timp de trei luni, fiecare țară UE urmând să gestioneze singură riscurile financiare.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
hrivne
grivne
conversie valutara
refugiati ucraina
schimb valutar hrivna
razboi ucraina
ue
comisia europeana