Lira sterlină a trecut pe pierdere față de dolar și euro, în așteptarea rezultatului votului privind Brexitul

Lira sterlină a trecut pe pierdere față de dolar și euro, în așteptarea rezultatului votului privind Brexitul
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 12 mar 2019

Lira sterlină a trecut pe depreciere față de dolar și euro spre jumătatea ședinței de tranzacționare de marți, înaintea votului din Parlamentul britanic asupra acordului privind Brexitul negociat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

După ce a petrecut cea mai mare parte a dimineții în teritoriu pozitiv, moneda națională britanică s-a retras în fața principalelor valute rivale, pe fondul speculațiilor legate de o potențială nouă înfrângere în Parlament pentru May.

În jurul orei 13:50 (ora României), lira se tranzacționa la 1,3034 unități în raport cu dolarul american, cu 0,87% sub cotația la care a închis luni. Anterior, moneda britanică a atins un maxim intraday de 1,3288 unități față de dolar, după ce May a anunțat că a obținut modificări ”angajante legal”, în urma unor discuții de ultim moment cu reprezentanții Uniunii Europene la Strasbourg.

Emisiunea de obligațiuni de 200 milioane euro a Digi, admisă la tranzacționare pe bursa din Irlanda. Înlocuitor pentru demisionarul Bendei CITEȘTE ȘI Emisiunea de obligațiuni de 200 milioane euro a Digi, admisă la tranzacționare pe bursa din Irlanda. Înlocuitor pentru demisionarul Bendei

Modificările vizează înțelegerea cu privire la granița dintre Irlanda de Nord și UE și stipulează că Marea Britanie nu va rămâne captivă în Uniunea Vamală pe termen indefinit post-Brexit.

Față de euro, lira s-a depreciat cu 0,95%, până la 1,1583 unități, după ce anterior a urcat la 1,1796 unități, cea mai ridicată valoare din ultimii aproape doi ani.

Parlamentarii britanici își vor exprima în această seară votul asupra acordului referitor la ieșirea țării din UE.

“În prezent, un vot împotriva propunerii lui May pare scenariul cel mai probabil, dar este timp suficient pentru schimbări de ultim moment”, spune Claudiu Cazacu, analist șef al XTB România, într-o notă transmisă Profit.ro.

Potrivit acestuia, dacă un vot nefavorabil ar putea induce pe termen scurt un sentiment negativ vis-a-vis de liră, “investitorii ar putea vedea, într-un timp secund, și raze de soare: o reorientare a energiilor politice spre un al doilea referendum, care ar fi, probabil, văzut ca un scenariu favorabil lirei sterline”.

Un eventual nou eșec al lui May după votul din această seară va fi urmat de noi sesiuni de votare în Parlamentul britanic.

Astfel, miercuri, 13 martie, va fi organizat un vot cu privire la ieșirea țării din UE în absența unui acord (așa numitul Brexit dur), iar, în cazul în care și această opțiune va fi respinsă, legislatorii vor vota, pe 14 martie, o moțiune prin care Marea Britanie va cere amânarea datei Brexitului “pentru o perioadă scurtă”, potrivit planurilor prezentate anterior de May.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
marea britanie
brexit
vot parlament
acord
theresa may
respingere