Lira sterlină urcă la maximul ultimelor 7 luni față de euro și dolar

Lira sterlină urcă la maximul ultimelor 7 luni față de euro și dolar
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 4 dec 2019

Lira sterlină a urcat miercuri la maximul ultimelor aproximativ 7 luni față de euro și dolar în contextul în care investitorii pariază pe o victorie a Paridului Conservator la alegerile de săptămâna viitoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Moneda britanică a depășit pragul de 1,3 dolari în contextul în care sondajele plasează Partidul Conservator în topul preferințelor alegătorilor. Lira a urcat până la 1,3063 dolari intraday, maximul din 8 mai. Față de moneda europeană, lira a urcat la maximul ultimelor 7 luni și jumătate, până la 1.1791 euro pe unitate.

Restructurare masivă: UniCredit va desființa 8.000 de locuri de muncă. 500 de unități vor fi închise CITEȘTE ȘI Restructurare masivă: UniCredit va desființa 8.000 de locuri de muncă. 500 de unități vor fi închise

O victorie a conservatorilor ar crește șansele ca acordul de Brexit să treacă de Parlamentul britanic până la sfârșitul lunii ianuarie, punând astfel capăt unei perioade lungi de incertitudine. Finele lunii ianuarie este termenul limită pentru un Brexit agreat de Marea Britanie și Uniunea Europeană.

"Cu doar o săptămâna rămasă până la alegeri, lira rămâne puternic influențată de sondajele zilnice, dar asistăm și la o relaxare pe fondul faptului că Trump nu a aruncat o grenadă în sistemul politic britanic", spune Ned Rumpeltin de la Toronto-Dominion Bank, citat de Bloomberg.

Vizita președintelui american Donald Trump în Marea Britanie, în plină campanie electorală, era văzută ca un risc pentru conservatori, în contextul în care au apărut zvonuri că sistemul național de sănătate britanic (NHS) este ținta unor negocieri pentru un viitor acord post-Brexit. 

Liderul opoziției, Jeremy Corbyn, a declarat că NHS va fi "scos la vânzare" în cazul unei victorii a Paritdului Conservator. Acesta a prezentat și un raport potrivit căruia oficiali din SUA și Marea Britanie negoziază accesul extins al firmelor americane pe piața de sănătate britanică, Statele Unite fiind interesate și de extinderea brevetelor la medicamente, care restricționează accesul pe piață pentru alternativele mai ieftine (medicamente generice).

Ca reacție la aceste zvonuri, Trump a declarat marți că nu are niciun interes legat de accesul sporit al firmelor americane la NHS chiar dacă acest lucru ar fi oferit pe "un platou de argint"

Analiștii consideră o majoritate conservatoare ca fiind cel mai bun rezultat posibil al alegerilor din 12 decembrie, având în vedere că această situație i-ar permite lui Boris Johnson să obțină susținerea necesară pentru acordul de Brexit agreat cu UE, ceea ce ar înlătura, cel puțin parțial, incertitudinile care afectează investițiile în Marea Britanie de la referendumul din 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
lira
lira sterina
gbp
partidul conservator
alegeri marea britanie
nhs