London Stock Exchange a respins oferta de preluare neașteptată din partea bursei din Hong Kong

London Stock Exchange a respins oferta de preluare neașteptată din partea bursei din Hong Kong
scris 13 sep 2019

London Stock Exchange (LSE) a respins oferta de preluare neașteptată din partea bursei din Hong Kong.

LSE optează pentru a respecta achiziția planificată a grupului de analiză a datelor Refinitiv, arată Reuters.

Într-o scrisoare adresată Hong Kong Exchanges & Clearing (HKEX), reprezentanții operatorului Bursei de la Londra arată că au temeri fundamentale privind problemele-cheie ale ofertei, iar relația Bursei asiatice cu Guvernul din Hong Kong "ar complica problemele".

"În consecință, board-ul a respins în unanimitate propunerea și nu crede că există perspective ca discuțiile privind o astfel de tranzacție să fie reluate", scrie LSE.

Acțiunile companiei au urcat cu 1,3%, la 7.352 penny, după anunțarea respingerii ofertei de preluare din partea Bursei din Hong Kong.

Anterior a fost anunțat, neoficial, că London Stock Exchange (LSE) se va întruni în următoarea perioadă pentru a lua o decizie referitoare la o ofertă de preluare neașteptată din partea bursei din Hong Kong.

Oferta de preluare nesolicitată nu era însă așteptată să reușească, având în vedere preferința investitorilor LSE ca operatorul bursier să finalizeze achiziția grupului de analiză a datelor Refinitiv, în valoare de 27 de miliarde de dolari.

LSE vrea să se concentreze pe preluarea Refinitiv, decât să riște ca achiziția să fie deturnată de bursa din Hong Kong. Oferta făcută de Hong Kong Exchanges and Clearing condiționează preluarea de renunțarea de către LSE la acordul cu Refinitiv.

ULTIMA ORĂ BCE anunță noi măsuri de relaxare monetară: Reîncepe achizițiile de obligațiuni și taie iar dobânda la un nou minim istoric CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BCE anunță noi măsuri de relaxare monetară: Reîncepe achizițiile de obligațiuni și taie iar dobânda la un nou minim istoric

Acordul propus, anunțat miercuri, prevede crearea unui operator bursier puternic, cu operațiuni din Asia până în Europa, care ar avea o capacitate mai bună de a concura cu rivali americani precum Intercontinental Exchange și CME Group.

Cu toate acestea, acțiunile HKEX au scăzut joi cu peste 3%, investitorii fiind îngrijorați că riscurile politice și de reglementare implicate de preluarea uneia dintre instituțiile financiare britanice de marcă.

Guvernul britanic a anunțat că autoritățile vor analiza îndeaproape acordul propus, LSE fiind ”o parte importantă” a sistemului financiar britanic.

Preluarea ar putea fi analizată și de autoritățile de reglementare din alte state, întrucât operatorul bursei londoneze deține i bursa din Milano și are o prezență americană importantă, prin intermediul filialei FTSE Russell și LCH, casa de cliring pentru instrumente derivate care domină piața swap pentru dolari. Aceste dețineri înseamnă că tranzacția va atrage atenția autorităților de reglementare din Italia și Statele Unite, acestea din urmă fiind în război comercial cu China.

HKEX a refuzat să comenteze.

Oferta operatorului bursier din Hong Kong a fost primită cu răceală și la Londra, unde acțiunile LSE au închis miercuri în urcare cu 5,9%, suv prima implicată de oferta de preluare.

Potrivit analiștilor, percepția că Beijingul exercită o influență în creștere în Hong Kong ar putea deveni un alt subiect dificil al preluării LSE, având în vedere legăturile strânse ale guvernului din Hong Kong cu HKEX.

Guvernul din Hong Kong este cel mai mare acționar al HKEX, la care deține o participație de 6%. Guvernul aprobă șase din cei 13 membri ai board-ului și poate opri ca oricare alt acționar să aibă o deținere de peste 5% din titluri.

viewscnt
Afla mai multe despre
london stock exchange
hong kong