Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR: Orice posibilă reevaluare a ROBOR este inutilă

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR: Orice posibilă reevaluare a ROBOR este inutilă
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 feb 2019

Banca Națională a României a respins o propunere de a pune capăt disputei cu Guvernul pe tema taxei pe bănci, ceea ce înseamnă că va mai dura ceva timp până când se va ajunge la o rezolvare, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La finele anului trecut, Guvernul de la București a stabilit, prin ordonanța 114/2018, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuție numită inițial de autorități "taxă pe lăcomie". Această taxă a fost introdusă împotriva avertismentelor lansate de investitori și care a dus la o depreciere a leului la un minim istoric, scrie Agerpres.

Luni, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a declarat că există o "modalitate simplă" prin care BNR poate face această taxă inofensivă. Tot ceea ce trebuie să facă BNR este să schimbe formula utilizată la calculul ROBOR sau să elimine pur și simplu ROBOR. Aceasta ar pune capăt situației în care băncile se împrumută între ele la costuri nejustificat de scăzute, afirma Darius Vâlcov.

Trump avertizează China că nu va mai putea să fure \'\'locurile de muncă și bogăția americanilor\'\' CITEȘTE ȘI Trump avertizează China că nu va mai putea să fure ''locurile de muncă și bogăția americanilor''

În replică, marți, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declarat că nu vede niciun motiv pentru modificarea modului în care este calculat ROBOR, apreciind că actuala metodologie de calcul este în linie cu cele mai bune standard și practici globale și orice posibilă reevaluare este"inutilă".

"Bănuiesc că este vorba de o neînțelegere sau de o lipsă de cunoaștere la nivel guvernamental cu privire la modul în care funcționează piața interbancară și cum sunt calculate ratele ", a spus Lucian Croitoru. Acesta a adăugat că propunerea lui Darius Vâlcov ar face și mai dificilă reconcilierea stabilității prețurilor cu stabilitatea financiară. "În acest fel s-ar pune și mai multă presiune pe bănci", a apreciat Croitoru, citat de Bloomberg.

viewscnt
Afla mai multe despre
lucian croitoru
robor
bnr