ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să discute cu BNR o eventuală modificare a formulei de calcul al indicelui ROBOR. Vâlcov: "Sper să obținem o schimbare radicală a modului de calcul ROBOR sau chiar eliminarea acestuia"

ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să discute cu BNR o eventuală modificare a formulei de calcul al indicelui ROBOR. Vâlcov: "Sper să obținem o schimbare radicală a modului de calcul ROBOR sau chiar eliminarea acestuia"
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 4 feb 2019

Guvernul vrea să discute cu BNR o eventuală modificarea a formulei de calcul al indicelui ROBOR sau chair eliminarea acestuia, ca soluție pentru a evita plata taxei pe active, a declarat pentru Bloomberg consilierul guvernamental Darius Vâlcov. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC.
6 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

"Sper să obținem o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau poate chiar o eliminare a acestuia. O decizie va fi luată împreună cu banca centrală, care poate modifica regulile interne pentru dobânzile de pe piața interbancară (market rates) fără a avea nevoie de acordul Parlamentului", a declarat Vâlcov într-un interviu acordat Bloomberg.

Vâlcov consideră că actualul mod de calcul permite manipularea ROBOR, iar Guvernul se va concentra pe acest subiect în discuțiile cu BNR.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-au întâlnitastăzi la Banca Națională, pentru ședința Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială.

La finele anului trecut, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care introduce taxe noi în mai multe sectoare al economiei, inclusiv în sectorul bancar. Potrivit OUG, activele băncilor sunt taxate atunci când media trimestrială a ROBOR depășește pragul de 2%, sistemul de impozitare fiind unul progresiv în funcție de ROBOR.

Bancherii au averizat că taxa pe active bancare este nesustenabilă și că va avea efecte asupra întregii economii.

Recent, Consiliul Concurenței a declanșat o analiză a nivelului ROBOR din ultima perioadă, având în vedere fluctuația indicatorului după adoptarea, la finele anului trecut, a Ordonanței de Urgență 114/2018 care a introdus mai multe măsuri fiscale, inclusiv taxa pe active bancare.

După fostul premier Mihai Tudose, și Darius Vâlcov spune că nu are conturi și carduri bancare. Cum rezervă online o cameră la hotel sau efectuează alte operațiuni ? ”Apelez la prietena mea!” CITEȘTE ȘI După fostul premier Mihai Tudose, și Darius Vâlcov spune că nu are conturi și carduri bancare. Cum rezervă online o cameră la hotel sau efectuează alte operațiuni ? ”Apelez la prietena mea!”

În urmă cu circa o săptămână, Darius Vâlcov, consilierul economic al premierului, a declarat că Ministrul Finanțelor va cere Consiliului Concurenței să efectueze un control pe piață privind Robor și fluctuațiile cursului valutar. 

viewscnt
Afla mai multe despre
robor
chiritoiu