Magistrații francezi au găsit-o vinovată pentru neglijență pe șefa FMI. Ea a decis să părăsească Franța înainte de citirea verdictului

Magistrații francezi au găsit-o vinovată pentru neglijență pe șefa FMI. Ea a decis să părăsească Franța înainte de citirea verdictului
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 dec 2016

Magistrații francezi au hotărât luni după-amiază că șefa Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, este vinovată de neglijență în serviciu cu privire la arbitrajul decis în favoarea lui Bernard Tapie. Totuși, instanța nu a anunțat sentința lui Lagarde, care a decis să părăsescă Franța înainte de citirea verdictului, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lagarde nu va fi însă sancționată cu închisoare sau amendă. De asemenea, verdictul de vinovăție nici măcar nu va fi inclus în cazierul penal al lui Lagarde, transmite CNN Money.

Anterior, Lagarde a susținut că își asumă toate deciziile luate în mandatul ei de ministru al Finanțelor din Franța. Arbitrajul decis în favoarea afaceristului Bernard Tapie a costat 400 de milioane de dolari de la bugetul Franței.

Instanța a decis că demnitara esrte vinovată de neglijență în serviciu, chiar dacă procurorii francezi au recomandat la finalul săptămânii trecute achitarea acesteia, scrie News.ro.

Avocații Christenei Lagarde au anunțat că încerca să facă apel la decizia magistraților francezi.

Într-un comunicat emis la scurt timp după citirea verdictului, directorul de comunicare al FMI, Gerry Rice, a anunțat că board-ul instituției se va reuni "în scurt timp pentru a discuta cele mai recente evoluții în acest caz". Anterior, membrii board-ului și-au exprimat sprijijinul pentru Lagarde, care a fost desemnată, în luna februarie, pentru un nou mandat de cinci ani la conducerea FMI.

Lagarde (60 de ani) este acuzată de neglijență în serviciu, pentru că a aprobat o plată controversată de 400 de milioane de dolari pentru Bernard Tapie, în cadrul unei înțelegeri financiare extrajudiciare atunci când era ministru de Finanțe în administrația președintelui Nicolas Sarkozy.

Scandinavii renunță tot mai mult la cash; ultima monetărie va fi închisă până la sfârșitul lunii decembrie CITEȘTE ȘI Scandinavii renunță tot mai mult la cash; ultima monetărie va fi închisă până la sfârșitul lunii decembrie

O curte de arbitraj a ordonat plata către Tapie în legătură cu vânzarea companiei Adidas. Jurații au susținut că afaceristul francez a fost fraudat în mod intenționat de către banca Credit Lyonnais prin devalorizarea companiei Adidas. Compensațiile trebuiau plătite de principalul acționar al băncii, adică statul francez.

Acuzațiile de neglijență au legătură cu decizia lui Lagarde de a cere unor jurați de arbitraj să examineze plângerea lui Tapie, în loc să aleagă procesul prin instanțele normale din Franța.

Criticii o acuză pe Lagarde că i-a asigurat un tratament preferențial lui Tapie pentru suținerea financiară a campaniei prezidențiale a lui Nicolas Sarzoky.

De asemenea, criticii susțin că statul francez nu trebuia să plătească compensații financiare unui condamnat penal, care era în faliment în acel moment și nu putea să plătească un proces în instanță. Tapie și-a petrecut șase luni în spatele gratiilor în 1997, după ce a aranjat meciuri ca președinte al clubului Olympique Marseille.

Lagarde susține că este inocentă și nu a greșit cu nimic cu privire la curtea de arbitraj aleasă în interesul contribuabililor francezi.

Tapie este investigat de procurorii francezi pentru comiterea unei fraude în iunie 2013.

viewscnt
Afla mai multe despre
christine lagarde