Marea Britanie și UE, divizate în privința accesului la piețele financiare post-Brexit

Marea Britanie și UE, divizate în privința accesului la piețele financiare post-Brexit
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 11 feb 2020

Marea Britanie dorește o relație stabilă cu Uniunea Europeană pentru “decenii” în ceea ce privește accesul la serviciile financiare, potrivit ministrului britanic de Finanțe, Sajid Javid, care a primit însă o replică demoralizantă de la Bruxelles.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la finele lunii trecute, iar companiile britanice din sectorul serviciilor financiare își vor pierde accesul privilegiat la clienții din blocul comunitar din ianuarie anul viitor, după terminarea perioadei de tranziție agreată cu Bruxelles-ul. Companiile din sector vor putea furniza servicii clienților din UE doar pe anumite segmente și doar dacă normele acestora vor fi considerate echivalente cu cele comunitare.

Javid a solicitat, marți, autorităților de la Bruxelles să declare întreg sectorul financiar din Marea Britanie ca fiind echivalent celui din UE, cu argumentul că legislația britanică este la fel de solidă, iar pe 1 ianuarie 2021, prima zi după încetarea perioadei de tranziție, ambele părți vor avea “exact aceleași reguli”, scrie Reuters.

GRAFIC Isărescu avertizează din nou că trebuie reduse deficitele: Dacă nu îți vine mintea la cap la timp, te corectează alții CITEȘTE ȘI GRAFIC Isărescu avertizează din nou că trebuie reduse deficitele: Dacă nu îți vine mintea la cap la timp, te corectează alții

“Acest lucru este important nu doar pe termen scurt, dar și pentru stabilirea unor norme și a modalități de lucru cu UE care vor dura pentru deceniile care vor veni”, a declarat ministrul britanic.

Mesajul transmis parlamentarilor europeni de către Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru Brexit, diferă însă total de poziția exprimată de Javid.

Potrivit lui Barnier, Marea Britanie nu ar trebui să își facă “nicio iluzie” în privința serviciilor financiare, întrucât nu va exista “o echivalență generală, globală și permanentă” între piețele financiare britanice și cele din UE.

“Nu va fi o administrare în comun”, a precizat el în Parlamentul European.

Politica UE de echivalență față de țările din afara blocului în ceea ce privește serviciile financiare acoperă doar o parte a activităților din sector. Serviciile bancare de bază sunt excluse, iar, în teorie, Bruxelles-ul poate bloca accesul statelor terțe în baza unei notificări făcute cu 30 de zile înainte.

Bruxelles-ul folosește echivalența cu state precum Singapore, SUA și Japonia, însă politica nu a fost aplicată până acum în cazul unui mare centru financiar aflat la poarta UE, cum este Marea Britanie. 

Marea Britanie și UE au convenit să evalueze stabilirea unei eventuale echivalențe până la finele lunii iunie, însă Executivul comunitar a precizat că accesul real al Regatului la piețele financiare din UE va fi condiționat de soluționarea unor probleme mai delicate legate de comerțul bilateral, precum drepturile privind pescuitul în apele britanice.

Liderii UE au declarat, de asemenea, că o eventuală echivalență în ceea ce privește tranzacțiile pe piețele financiare, operațiunile de cliring, sau alte activități financiare va fi supravegheată îndeaproape de la Bruxelles, pentru a se asigura că Marea Britanie rămâne aliniată la normele comunitare.

Un astfel de scenariu este însă de neconceput pentru guvernul britanic, care vrea să își impună propriile regulamente. Potrivit ministrului Javid, Marea Britanie nu va mai folosi copy-paste pentru a lua regulile UE și a le transpune în legislația națională, așa cum era obligată să o facă în calitate de membru UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
ue
post brexit
servicii financiare
acces piete financiare
echivalenta